Avtalskrav för reallöneökningar och konkurrenskraft
- Förbundet
- 19 december 2024
IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer har i dag den 19 december 2024 överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen. ”Målet är att våra medlemmar ska få tydliga reallöneökningar. Svensk industri gör stora vinster och då ska vi självklart ha en del av kakan”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Gemensamma avtalskrav
Löner
Förbundens gemensamma krav är löneökningar på 4,2 procent.
- Det är en långsiktigt hållbar löneökningstakt som leder till fortsatta reallöneökningar samtidigt som den tar hänsyn till industrins konkurrenskraft, inflationsmålet och sysselsättningen, säger IF Metalls biträdande avtalssekreterare Simon Petersson.
Avsättning till arbetstidsförkortning/deltidspension
Förbunden kräver avsättningar till systemen för tid till tidbank respektive deltidspension.
Övertidskompensation för deltidsanställda
Deltidsanställd ska ersättas med övertidskompensation på motsvarande nivå som heltidsanställd för allt arbete som sker utöver den gällande ordinarie dagliga arbetstiden för deltidsanställningen.
Krav på förskottssemester
För att säkerställa rätten till betald huvudsemester ska det finnas en rätt till förskottssemester.
Förbundsspecifika krav
Utöver de gemensamma avtalskraven har förbunden även förbundsspecifika krav på Teknikavtalets området. Några exempel:
IF Metall och Unionen
Individgaranti på minst 850 kronor per månad.
IF Metall
En lönepott skapas för IF Metall på varje arbetsplats genom att varje anställd bidrar med 4,2 procent, dock lägst 1 222 kronor per månad.
För att stärka individens rätt till rekreation och familjeliv yrkar IF Metall om att i avtalet reglera rätten att neka övertid. Den anställde ska ha rätt att neka övertidsarbete när man har uppnått 150 timmar övertid.
Motpartens krav
Bland Teknikföretagens motkrav finns att om politiken lagstiftar om arbetstidsförkortning ska avtalade tidsbanker och deltidspensionen minskas i motsvarande grad. Det får i första hand ses som en markering mot politisk inblandning, men IF Metall driver arbetstidsförkortning med kraft.
- Vi ska ha kvar och bygga ut vår arbetstidsförkortning och arbetstidsfrågan ska skötas av parterna. Inte av politikerna, säger Marie Nilsson.
Tidsplan för Avtal 2025 framåt
Efter helgerna inleds avtalsförhandlingarna. Målet är att träffa avtal senast den 31 mars 2025.
Läs mer om avtalskraven
Mer information om avtalskraven finns på förbundens respektive hemsidor: ifmetall.se, unionen.se, sverigesingenjörer.se.
Här kan du se presskonferensen i efterhand där vi presenterade våra avtalskrav.
Läs mer om avtalsrörelsen 2025
En avtalsrörelse är den period som leder fram till att nya kollektivavtal tecknas för våra medlemmar. På ifmetall.se/avtal2025 kan du följa vad som händer i avtalsrörelsen och hur det påverkar dig.