Global undersökning: fackliga rättigheter under attack
- Förbundet
- 28 juni 2022
Att få organisera sig fackligt och förhandla om sina villkor på jobbet borde vara en självklar mänsklig rättighet. Världsfackets globala undersökning visar dock att fackligt arbete är under hård attack. I 77 procent av de 148 länder som undersökts är det helt förbjudet att vara med i en facklig organisation.
Siffrorna i världsfackets, ITUC – International Trade Union Confederation, rapport visar också en negativ trend. Yttrandefriheten begränsas alltmer och därmed blir det svårare att vara medlem i ett fackförbund och protestera mot dåliga arbetsvillkor.
Sedan ITUC startade mätningarna 2014 visar statistiken att det har blivit allt svårare att bedriva facklig verksamhet och hotet mot yttrandefriheten har stigit från 26 procent av länderna till 41 procent.
Svarta listan
Rapporten rankar också de 10 allra värsta länderna på sin så kallade svarta lista vilka är:
Bangladesh
Bealrus
Brasilien
Colombia
Egypten
Swaziland
Filippinerna
Guatemala
Myanmar
Turkiet
I flera länder är det till och med livsfarligt att vara med i facket. I 13 länder mördades fackligt aktiva under 2022: Bangladesh, Colombia, Ecuador, Swaziland, Filippinerna, Guatemala, Haiti, Irak, Indien, Italien, Lesotho, Myanmar och Sydafrika. De mördades för att de protesterat mot dåliga löner och arbetsvillkor och försvarat mänskliga rättigheter i arbetslivet. Även antalet fackföreningsledare som attackeras ökar: 2022 mördades 17 fackföreningsledare och ännu fler fackligt aktiva attackerades, trakasserades och hotades. Bara i Colombia registrerades ytterligare sex mordförsök och 99 dödshot på ett år.
Bäst betyg
När det gäller Sverige tillhör vi en handfull länder med bäst betyg när det gäller rätten att organisera sig, förhandla om sina villkor och att demokratiska rättigheter respekteras.
Så varför ska vi bry oss om hur det ser ut i övriga världen?
- Vi har kamrater i andra länder där villkoren är sämre – vilket riskerar att påverka svenska jobb och villkor. Ska vi ha schysta jobb och bra arbetsmiljö på våra arbetsplatser i Sverige måste vi arbeta för att arbetstagare runt om i världen har samma rättigheter och att dessa rättigheter respekteras.
- Vi kan inte bekämpa fattigdom, sociala orättvisor och klimatkrisen om arbetstagare saknar rättigheter och inte kan försörja sig.
- Vi i Sverige kan inte ensamt förändra världen till det bättre. Det måste vi göra tillsammans.
Allra viktigast är att sprida kunskap om hur det ser ut i andra delar av världen. På ITUC:s kampanjsida kan du läsa och se film om undersökningen och rapporten - dela gärna vidare.
ITUC:s årliga undersökning om fackliga rättigheter.