Du använder en gammal version av webbläsaren. Detta innebär att sidan inte fungerar som den ska. Vi rekommenderar att du byter webbläsare för att säkerställa att funktionaliteten bibehålls.
STÄNGX
Starta din BankID applikation på din mobil eller datorAvbryt
Loggar in
Sign in your BankID applicationSkickar medlemsansökan...Laddar...Avbryt
Signering godkänd
Signera i din BankID-applikationSkickar ändring av arbetsgivare...Laddar...Avbryt
Signering godkänd
Vår webbplats använder JavaScript för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Javascript måste vara aktiverat i webbläsaren för att sidan ska visas korrekt. Läs mer om Javascript och hur du aktiverar det
Hitta din avdelning
IF Metall är organiserat i 32 avdelningar runt om i landet. Varje avdelning publicerar lokal information som du enkelt kan följa. Ditt val sparas till kommande besök.
Du måste acceptera användandet av cookies samt ha javascript aktiverat i webbläsaren för att kunna använda avdelningsväljaren.
Hitta din avdelning
Bekräfta för att anpassa webbplatsen utifrån avdelning .
Du kan söka på kommun eller ort.
Internationella kvinnodagen - Tillsammans bryr vi oss
Höglandet
8 mars 2023
Mäns våld mot kvinnor är inte bara ett stort samhällsproblem. Det är också en facklig fråga, eftersom det drabbar våra medlemmar och deras arbetsliv.
Vi kan inte göra allt, men tillsammans kan vi gör skillnad. Igår var IF Metalll Höglandets Emma Eriksson med LO-Facken i Vetlanda på stan för att dela ut över 100 rosor till många fantastiska kvinnor runt om i Vetlanda, och samtidigt berätta om hur viktigt det är att vi fortsätter kampen om jämställdhet. Hur viktigt det är att vi vågar stå upp för varandra, men framförallt mot mäns våld mot kvinnor.
Det är viktigt att komma ihåg att våldet aldrig är den enskildes privata problem. Alla i omgivningen kan göra något, alla har vi ett ansvar att reagera. Omgivningens reaktioner är många gånger avgörande för att den som utövar våld ska sluta använda våld. Stödet från arbetskamrater kan dessutom vara helt avgörande för att den utsatta ska klara av att bryta upp från våldet. Alltför ofta saknas dock medvetenheten om hur och vad vi ska göra för att hjälpa.
Här har vi som ledare, förtroendevalda och arbetskamrater ett viktigt ansvar. Vi måste lära oss se tecknen och våga ställa frågor, för att på så vis aktivt kunna stötta den våldsutsatta. Vi måste också fortsätta vårt arbete för mer jämställda arbets- platser, och säga ifrån vid sexistiska skämt och trist jargong, eftersom ojämställda attityder och machokultur bidrar till en kultur som indirekt legitimerar och understödjer våld.
Tillsammans bryr vi oss – stoppa mäns våld mot kvinnor!