Snart dags för sommarjobb? Det här bör du tänka på!
- Gävleborg
- 17 maj 2023
Grattis till sommarjobbet! Du står inför en rolig framtid och för de flesta blir det en härlig erfarenhet. Men det finns vissa saker du behöver ha koll på.
Oskar Högberg, som är IF Metall Gävleborgs ungdomsansvarig, vet hur roligt och spännande det kan kännas inför sommarjobbet. Idag jobbar Oskar som svetsare på Alfta Component, men började som 15-åring att sommarjobba som allt i allo på en el-och maskinfirma i Bollnäs. Här listar han sju saker som är bra att ha koll på som ny på jobbet så att du slipper onödiga problem.
1. Anställningsbevis – ja tack!
För att veta vad det är som gäller på din blivande arbetsplats ska du ha ett anställningsbevis. I beviset ska det framgå vem du och din arbetsgivare är. Det ska även innehålla vad du har för arbetsuppgifter, hur länge du ska jobba och vilken lön du ska få eller om du kanske vikarierar för någon. Ett anställningsbevis finns till för att det inte ska uppstå missförstånd senare, och det kan hjälpa både dig och din arbetsgivare att se att ni är överens.
2. Kollektivavtal?
Först och främst, ta reda på om arbetsplatsen har kollektivavtal. Kollektivavtalet bestämmer vilka regler som gäller på arbetsplatsen. I kollektivavtalet kan du till exempel läsa om ersättningar vid obekväma arbetstider och vilka försäkringar som finns om något skulle hända på arbetet. Är du osäker på om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats? Fråga din fackliga avdelning.
3. Försäkrad under arbetstid?
En annan sak som är så bra med kollektivavtal är att om du skulle skada dig medan du arbetar är du försäkrad. Men om det inte finns något kollektivavtal är det inte säkert. Kolla så att det åtminstone finns en sjukdoms- och arbetsskadeförsäkring. Och glöm inte bort att kolla med din arbetsgivare om vad som gäller - säkerhet är A och O.
4. Provjobba gratis? Aldrig!
Om arbetsgivaren vill att du ska arbeta en kortare period för att prova på jobbet kan du självklart göra det. Att provjobba kan vara ett bra sätt för någon som inte har referenser att få visa framfötterna. Men om arbetsgivaren vill att du ska göra det gratis ska du säga nej. Du ska aldrig provjobba utan lön.
5. Rätt till att vila!
Jobbar du mer än fem timmar har du rätt till rast. Rasten är obetald och du får lämna arbetsplatsen.
6. Ha koll på din semesterersättning!
Oavsett om du jobbat hela sommaren lång eller en dag, har du rätt till semesterersättning på minst 12 procent av lönen. Semesterlönen ska inte bakas in i lönen utan redovisas separat på lönespecifikationen.
7. Glöm inte arbetsgivarintyg!
När anställningen är över har du rätt att få ett intyg på vad du har gjort på arbetsplatsen. Intyget kan du använda när du söker andra jobb eller när du skriver CV. Och du, om du inte har frågat än, hör med din arbetsgivare om hen kan tänkas vara referens till nästa jobb.
Facket kan hjälpa dig
Det är många saker att tänka på första gången du är ute i arbetslivet. Du kan bli lurad på lön, semesterersättning och arbetstider. De flesta arbetsgivare är seriösa och följer lagar och avtal. Det finns dock de som inte är så noga eller inte vet vilka skyldigheter de har för sina anställda. Prata med facket innan du börjar ett arbete så slipper det bli onödiga problem.
Koll på jobbet
På lo.se/kollpåjobbet hittar du svar på vanliga jobbfrågor, konkreta tips och sådant som kan vara bra att tänka på – före, under och efter en anställning.