Matlådan en framgångsrik exportvara
- Förbundet
- 23 mars 2022
Vad passar väl bättre än att på matlådans dag hylla matdosan i aluminium som tillverkas av IF Metalls medlemmar på Trangia i jämtländska Trångviken. Långt bort från dagens micrade luncher började man tillverka matdosan 1925. Numera är det en populär exportvara på den asiatiska marknaden. ”En bit svensk arbetarhistoria som blivit en favorit i Japan”, berättar IF Metalls Steven Hellan.
Med 250 000 matdosor tillverkade senaste året ligger den som topp två efter det populära trangiaköket som landar på 300 000 per år.
– Pandemin med svårigheter att resa och umgås socialt gjorde att friluftslivet ökade och därmed efterfrågan av stormköken, berättar Steven Hellan.
De senaste veckorna har ytterligare efterfrågan ökat och orsaken är det tragiska kriget i Ukraina. Många vill säkerställa att man kan laga mat utan el.
– För ett par veckor sedan hade vi cirka 30–40 beställningar per dag på webben, nu är det uppe i 300–400 per dag, berättar Steven Hellan.
När det gäller matdosans resa från den svenska arbetarens måltid på jobbet till att bli populär i främst Japan är det en seriefigur i en mangaserie som är orsaken.
– En känd mangafigur lagade mat i en matdosa och det gjorde att japanerna upptäckte fördelen med vår produkt. Nu finns det youtubefilmer och en särskild kokbok på japanska om hur man lagar mat i vår matdosa, berättar Steven Hellan.
Även om Steven Hellan inte använder matdosan för att ha lunch med – i dag finns micro, glasburkar och plastburkar – så använder han den att koka ris i.
– Locket tillsluter väldigt tätt och gör att riset blir perfekt ångkokt och när det är färdigt sipprar ångan ut, det blir lite som en tryckkokare.
Vad har då Steven Hellan själv med sig i sin matlåda?
– Älg, potatis och sås, svarar han snabbt.
– Det finns nästan inget som slår en riktigt god älggryta!