Livsfarligt fackligt arbete
- Förbundet
- 12 juni 2024
Fackligt arbete är förenat med livsfara och yttrandefriheten är hårt ansatt. Världsfackets, ITUC, årliga granskning av 151 länder i världen visar på en negativ utveckling. ”I 87 procent av länderna inskränker man strejkrätten. Arbetarnas rättigheter måste försvaras”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Marie Nilsson, som också är ordförande för det globala industrifacket, IndustriALL Global Unions, menar att rapporten måste bli en wake-up-call:
- Demokratiska värderingar och grundläggande rättigheter krymper.
Granskningen, formellt kallad Global Rights Index, är den elfte i ordningen som ITUC gör för att kartlägga hur mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras. Totalt har 151 länder granskats och betygsatts utifrån 97 kriterier, med utgångspunkt från rättspraxis och FN-organet ILO:s konventioner. Årets rapport visar att:
· Arbetstagare greps eller fängslades i 74 länder jämfört med 69 länder år 2023.
· Arbetstagare utsattes för våld i 44 länder och 22 fackligt aktiva dödades i 6 länder.
· 43 procent av länderna begränsade yttrande- och organisationsfriheten, en försämring jämfört med 2023.
· 75 procent av länderna i rapporten förhindrade arbetstagare att gå med i facket, en förbättring jämfört med 2023.
· 87 procent av länderna har inskränkt strejkrätten vilket är i samma nivå som 2023.
Oroande trend i Europa
Årets rapport visar att Europa som region har den största tillbakagången för arbetstagares rättigheter sedan mätningarna inleddes för elva år sedan. Global Rights Index redovisar överträdelser av arbetstagares rättigheter globalt enligt en femgradig skala från 1 till 5+ där 1 är bäst. Europas genomsnittliga betyg ligger 2024 på 2,73 vilket är en försämring jämfört med 2,56 från mätningen 2023. Europa har under det senaste decenniet haft den brantaste nedgången i mätningarna bland alla regioner.
Nedgången kan relateras till regeringar som inskränker de fackliga rättigheterna. Exempelvis i Finland har regeringen försämrat strejkrätten och i Schweiz avbröt myndigheterna en trepartsmedling utan förklaring.
Läs hela rapporten på www.uniontounion.org/gri2024