De facklig-politiska aktivitetsveckorna är igång!
- Förbundet
- 6 september 2023
Snart är vi framme vid ett år med ett högerkonservativt styre. Därför är IF Metall under den här och nästa vecka ute och träffar medlemmar för att lyssna och samtala om de frågor som är brinnande på arbetsplatserna och i vardagen.
Besim Matoshi, facklig-politiskt ansvarig på IF Metall, berättar om målet med veckorna, hur han tycker att regeringen har levererat på våra valfrågor och vad man som förtroendevald kan göra för att påverka.
Facklig-politiska aktivitetsveckor! Vad gör vi och varför gör vi det?
– Huvudspåret är att förbundet ska vara ute och träffa medlemmar. Ombudsmän och förtroendevalda möter medlemmarna på deras arbetsplatser och ser hur läget är. Nu har det gått ett år sedan valet: vad tycker medlemmarna om det senaste året? Är man nöjda eller missnöjda? Vad säger man ute på arbetsplatserna? Vi är intresserade av vad medlemmarna har att säga och vill hjälpas åt att fånga upp det.
IF Metalls valkrav inför valet 2022 var: En bättre pension, en mänskligare sjukförsäkring, en rättvis klimatomställning och att ingen ska dö på jobbet. Hur har regeringen levererat på IF Metalls krav?
– Ingenting. När det gäller våra fyra krav och det politiska utfallet så lyser det med sin frånvaro. Regeringen är inte intresserad av de frågor som vi för. Kraven är medlemsnära och rör industriutveckling – där hör vi ingenting. Man är inte heller särskilt intresserade av att träffa arbetsmarknadens parter. Det är beklagligt.
Besim Matoshi fortsätter:
– Vi behöver lyfta upp att det faktiskt är skillnad på styre och styre och på en regering som lyssnar på oss och en regering som struntar i oss.
Vad vill IF Metall se mer av från regeringens håll?
– Vi vill se en mer aktiv industripolitik. Vi vill se att man tar vara på de frågor som rör våra medlemmar – allt ifrån ersättningsnivåer, karensavdragen till stöden man utlovat. Nu är det snart vinter igen, hur ser det ut med elpriset? Soppapriserna? Räntorna ökar, vad händer där? Har man ens en tanke om att stötta vanliga arbetare? Vi ser inga reformer för våra medlemmar eller ensamstående barnfamiljer och inga höjningar av barnbidrag.
Aktivitetsveckorna handlar om att väcka engagemang ute i landet, på arbetsplatserna. Vad kan man som förtroendevald göra för att påverka?
– Som förtroendevald handlar det mycket om det regionala och lokala styret: Vem är det som styr? Hur kan vi påverka? Man kan skriva motioner och träffa politiker. Regionalt och lokalt finns det större möjlighet att påverka vardagen mycket snabbare. Och man kan förstås påverka genom sitt fack.
Besim återkommer till målet med veckorna, och hur viktiga medlemmarna är för förändring.
– Målet är att genom de diskussioner som kommer föras ute i landet under de här två veckorna förverkliga och skapa real politik – det medlemmarna tycker och tänker vill vi göra till politiska frågor.