IF Metalls arbetsmiljöarbete gör skillnad
- Förbundet
- 26 oktober 2023
Under två veckor gjorde IF Metalls regionala skyddsombud 599 skyddsronder runt om i landet. Ronderna resulterad i drygt tre påpekanden per rond om risker och annat som måste åtgärdas för att säkra arbetsmiljön.
– Det visar att vårt arbete gör skillnad, säger Andreas Brissman, ombudsman på IF Metalls arbetslivsenhet.
De regionala skyddsombuden har i uppgift att övervaka arbetsmiljön och stötta arbetsmiljöarbetet på arbetsplatser där det saknas skyddskommitté, vilket oftast är mindre arbetsplatser.
– På arbetsplatserna de besöker saknas ofta kunskap och resurser kring arbetsmiljöarbetet som de större arbetsplatserna i regel har, säger Andreas Brissman och fortsätter:
– Därför är de regionala skyddsombudens besök väldigt viktiga. De övervakar arbetsmiljön och eliminerar omedelbara risker som ingen annan ser, men verkar också för att höja kunskapen och förbättra arbetsmiljön på lång sikt.
Under de två första veckorna i oktober gjorde IF Metalls regionala skyddsombud totalt 599 skyddsronder.
– De hittade sammanlagt 1843 saker att anmärka på. Det är lika med lite drygt 3 anmärkningar per arbetsplats, konstaterar Brissman.
Han är inte förvånad över det stora antalet påpekanden på grund av att dessa arbetsplatser inte har egna fungerande skyddsorganisationer. Däremot är han bekymrad över vilken typ av påpekanden som toppar listan.
– 182 anmärkningar gäller brand- och räddningsredskap. Det handlar om låsta eller blockerade nödutgångar, brandsläckare som inte är besiktigade, avsaknad av material för första hjälpen och liknande. Det är brister som kan få mycket allvarliga konsekvenser och som borde vara självklart att ha koll på, säger Brissman.
På andra och tredje plats bland anmärkningarna hamnar sådana som handlar om brister gällande maskiner och tryckkärl med 148 respektive 147 anmärkningar.
– Maskinerna på våra arbetsplatser kan, om de är trasiga, har eftersatt underhåll, saknar skydd eller nödstopp eller liknande orsaka skador som ger men för livet. Även brister när det gäller tryckkärl kan få allvarliga konsekvenser, säger Brissman.
Bristerna som IF Metalls regionala skyddsombud hittade under mättiden, och som de hittar dagligen under sina ronder, blir nu åtgärdade, men de visar tydligt att arbetsgivarna måste inse sitt ansvar för arbetsmiljön och jobba hårdare för sina anställdas hälsa och säkerhet.
– Men en bra och säker arbetsmiljö kan bara uppnås när vi jobbar tillsamman med arbetsgivarna. Vi i IF Metall måste se till att intresset för arbetsmiljöfrågor ökar bland våra medlemmar och förtroendevalda och att fler kan tänka sig att ställa upp som skyddsombud, avslutar Brissman.