Rätten att vara sig själv på jobbet
- Förbundet
- 17 maj 2023
Vissa hbtqi-personer är öppna och kan vara sig själva på jobbet. Andra känner sig obekväma på grund av den jargong och machokultur som råder. Faktum är att i 62 av världens länder är det helt omöjligt, eftersom samkönade relationer är kriminellt. IF Metall tillsammans med den globala fackföreningsrörelsen uppmärksammar i dag den internationella världsdagen mot homo-, bi- och transfobi.
Att arbeta för en trygg, inkluderande och icke-diskriminerande arbetsplats är allas ansvar. Det handlar om rätten att vara sig själv på jobbet utan att vara rädd för hur det uppfattas. Att vara på sitt arbete utan att känna oro och rädsla är också en arbetsmiljöfråga och därmed en självklar facklig fråga.
Som fackförening har vi ett särskilt ansvar för att göra skillnad. Inte minst genom att vara bra förebilder som säger ifrån vid diskriminering, kränkande jargong och machokultur.
Det är också frågor som vi utbildar och sprider kunskap om i vårt fackliga arbete. I IF Metalls skrift Hbtqi – facklig fråga finns tips och checklistor på hur man som facklig företrädare, arbetsgivare men också som arbetskamrat och medmänniska kan jobba aktivt för en arbetsplats som är inkluderande.
Det handlar om respekt. Att alla som jobbar i industrin ska kunna känna sig trygga och välkomna – oavsett kön, könsidentitet och sexuell läggning.
Och det handlar om framtiden för våra jobb. Om svensk industri ska fortsätta att vara världsledande behöver vi den allra bästa kompetensen. Då har vi inte råd med en machokultur som får kvinnor och hbtqi-personer att säga upp sig och välja andra arbetsplatser.
En arbetsplats där rätten att vara sig själv på jobbet är något självklart.
Läs mer om det internationella fackliga hbtqiarbetet.
Tips: De fina t-shirts som IF Metalls förbundsstyrelse har på sig på bilden finns att beställa i IF Metalls webbshop, inloggning gör du från hemsidan.