Arbetsmiljöveckan = hela veckan!
- Stockholms län
- 29 oktober 2021
Här träffar du Mikaela Skoglind, ombudsman på IF Metall Stockholms län.
Namn: Mikaela Skoglind
Uppdrag: Ombudsman IF Metall Stockholms län
Vad är arbetsmiljö för dig?
Att komma till arbetet en måndag morgon, veta vad jag ska göra. Att veta vem jag ska vända mig till om något saknas, blir fel eller bara kunna resonera om bästa sättet att utföra uppgiften.
Att känna mig trygg att min kunskap, min oro och mitt arbete värdesätts.
Inte sätta en summa på det utan på allvar förstå vilka risker jag i det dagliga slitet utsätts för. Att arbetsledningen ödmjukt inser att det är jag, längst ut i produktionen som ser verkligheten, som besitter den kunskapen som de där uppe behöver för att kunna arbeta systematiskt för att min arbetsmiljö ska bli bättre.
Att känna att jag är den största bidragande orsaken till att det blir bättre för mig om mina arbetskamrater. För att det är så det ska vara.
Där arbetsledning inser sin roll i att de ska stötta mig, för att jag själv oftast besitter de bästa lösningarna på de riskerna jag utsätts för.
Det är målbilden för mig. Har vi den grunden kan vi komma oerhört långt.
Berätta, varför är skyddsombuden så viktiga på våra arbetsplatser:
Skyddsombuden är inte bärare av arbetsmiljön på arbetsplatsen vill jag börja med att säga.
Idag lägger vi som medlemmar alldeles för stort ansvar på våra valda skyddsombud.
För mig är skyddsombudet någon som jag tror på, och som jag vill stötta. Skyddsombudets roll är att inhämta mina erfarenheter, tillsammans med mina arbetskamrater och sina egna erfarenheter kunna ta det övergripande snacket med ledningen.
Det är någon som har en vilja att kunna utvecklas och fördjupa sig för sin egen, men framförallt för sina arbetskamraters skull.
För om inte jag som medlem stöttar mitt skyddsombud, kommer med idéer och delger de risker jag ser i verksamheten hur ska då skyddsombudet verka?
Tysta arbetsplatser ger tysta skyddsombud. Och när skyddsombuden tystnar så kanske det inte utses något mer.
Och så effektiviserar arbetsledningen och det blir ett skyddsombud från tjänstemannafack. Som inte alls förstår din verklighet.
I min värld är det ett av de finaste uppdragen, men också det klurigaste. Du behöver människor runtom dig som tror på dig, som vågar berätta sin verklighet för dig. Och sedan är det upp till dig att förvalta detta enorma förtroende.
Skyddsombuden är alltså så oerhört viktiga för att de i sin roll sammanför människor och tar ansvar för inte bara sin egen, utan oftast (trots allt) även för andras arbetsmiljö.
Det är ¨fruktansvärt viktigt att ha någon som bryr sig helt enkelt.
Vilka utmaningar ser du framåt i tiden?
Jag är frustrerad och så oerhört orolig när trenden säger att vi får tystare arbetsplatser.
De tystare arbetsplatserna innebär att fler och fler arbetsplatser tycker att de kan ”samköra” skyddsombud på flera avtalsområden. I min värld är det en farlig väg att vandra.
I förlängningen ligger utmaningen i att vi lägger ansvaret för vår arbetmiljö på ”någon annan”. Att företaget ser området som något som behöver ”effektiviseras” medan jag inombords skriker att det är tvärtom!
Att man spenderar så pass mycket tid av sitt liv på arbetet kräver att man vårdar den relationen.
Din egen relation till arbetet, uppgifterna och arbetskamraterna.
En annan utmaning är att jag upplever att jag allt oftare får höra från arbetsgivarhåll. ”Jag betalar inte för att……”
Jag vill vända på det.
Du som arbetstagare borde istället säga ”Min tid är värd mer än så här. Jag är värd en bra arbetsmiljö.”
Du som arbetsgivare borde istället säga ”Jag är tacksam att du vill ge av din tid och kunskap till mig.”