Du är också en del av företaget
- Höglandet
- 19 maj 2022
Det gynnar inte det fackliga arbetet att vi blandar ihop konflikten som kan finnas mellan arbetsgivaren och oss anställda med att vi skulle ha en konflikt mot själva företaget, skriver Emma Eriksson på Hydro Extrusion i Vetlanda.
Jag har varit förtroendevald i snart 11år och det är allt för ofta jag hör meningen: ”Facket mot företaget” eller ”Vi arbetare och företaget”.
Då tänker jag: vilka är företaget?
Ett företag består av både arbetsgivare och arbetare.
När vi säger ”Facket mot företaget” så säger vi emot oss själva. Så länge vi väljer att uttala oss så så kommer det alltid finnas en spricka mellan oss. Då kommer det alltid vara ”de mot oss”.
Företaget består av alla som är anställda. Det vill säga inte bara chefer, HR eller VD. Om vi ska kunna fungera så behövs alla delar, alla anställda, oavsett positioner. Som förtroende och fackligt engagerad kan jag inte låta bli att bli lite smått upprörd när jag hör annat.
I mina ögon och i min värld så jobbar vi ju för samma sak, att driva företaget framåt. Arbetsgivaren ser till att sköta om personalen, ta in folk där det behövs och att saker rullar på, medan facket ser till att det inte blir några fel för den anställde eller inhyrda, och att arbetsplatsen har en bra miljö.
Genom att jobba för det, med ömsesidig respekt får våra olika roller, kan vi bygga ett bra och starkt företag i längden. Samarbetet skapar ett företag som mår bra både utanpå och inuti.
Att vi har olika syn på saker hör ju till. Och när det är svårt att komma överens måste frågorna nötas med alla de verktyg vi har. Men vi får inte börja se oss anställda som en del utanför företaget. Det gynnar inte det viktiga fackliga arbetet.
Att påminna oss om att vi också är företaget ger oss mer känsla av delaktighet och motivation till att vilja jobba kvar. Vi behövs på varje enhet för att driva framåt.
Som Olof Palme en gång sa, ”Det får inte finnas vi och de – det finns bara vi.”
När jag pratar med ungdomar som ska ut i arbetslivet brukar jag säga att de måste våga ta plats. Att det är den nya generationen som skapar nytänkande, driv och engagemang. Och att ett fungerande företag behöver att vi tillsammans kan hitta nya lösningar och ta fram nya möjligheter.
Så nu ber jag er, både mina kollegor på arbetsplatsen och i kollegor: SLUTA säga ”facket och företaget”. Säg facket och arbetsgivaren om det ska förklaras. För vi är bättre än så!
Ovanstående debattartikel av Emma Eriksson organisationsansvarig på IF Metall Höglandet publicerad av Dagens Arbete 11 maj 2022
https://da.se/2022/05/du-ar-ocksa-en-del-av-foretaget/