Halvårsrapport 2021
- Höglandet
- 11 november 2021
Här kan du läsa halvårsrapporten från avdelningsstyrelsen. Vad de olika verksamheterna och kommittéerna gjort under första halvåret 2021.
Inledning
Detta halvår, januari till juni, har pandemin på alla sätt påverkat våra verksamheter och expeditionen.
Vi har inte kunnat besöka företag som vi har velat. Våra styrelsemöten och övriga möten har varit digitala.
Avdelningsexpeditionen har varit stängd för besök vilket gällt även för flertalet förtroendevalda. Ombudsmännen har förhandlat till stor del digitalt men en del besök har varit möjliga.
Strax innan semestern fick vår ordförande kliva in i förbundsstyrelsen, när ordinarie ledamot klev av, vilket hon tycker är oerhört spännande.
Totalt antal aktiva medlemmar är nu 4386 i vår avdelning. Vi har dessutom 73 studerandemedlemmar och 691 pensionärer. * (* samtlig medlemsstatistik t o m 30 juni 2021)
Verksamheterna
Facklig-politiskt
Under de första månaderna så har ingen utåtriktad verksamhet bedrivits på grund av covid-19 då många företag har besöksförbud.
Även förbundet har uppmanat oss att inte besöka företag p g a risk för smittspridning. I de fall vi inte har kunnat delta i fysiska möten så har vi deltagit digitalt. I till exempel möten med F-läns facklig-politiska ansvariga, möten med SAP, och möten som förbundet kallat till.
Tillsammans med F-län har en facklig-politisk konferens ordnats i maj.
Organisering
Det är så roligt nu när vi kan börja träffa medlemmar igen. Under våren har vi haft två digitala konferenser, en klubbordförandekonferens där Jessica Norberg och Peter Severinsson medverkade samt en otroligt spännande konferens med Veli-Pekka Säikkälä angående trygghet och omställning.
Under hösten ska vi ut och besöka klubbar och även arbetsplatsbesök är på gång.
Studier
Covid-19 har tyvärr satt stopp för vår verksamhet.
Studiekommittén har haft två mötesdagar där vi har kontaktat olika klubbar, pratat om studier och studieplanering.
Vi har försökt att planera in höstens arbete, vilket återstår att se hur det blir.
I övrigt har vi varit med på ABF och LO:s möten (digitala) och vi har samarbetat med Ädelfors Folkhögskola om ett antal arbetsmiljöutbildningar som ska köras 2021 och fortsätta under 2022.
Vi ser fram emot hösten och framför allt 2022 som vi hoppas ska ge oss bättre förutsättningar för vår verksamhet.
Arbetsmiljö
Målsättningen är att alla medlemmar ska arbeta på trygga och säkra arbetsplatser och varje företag utan skyddskommitté med medlemmar ska få en skyddsrond per år.
Vi har tyvärr inte varit på planerade besök under januari till mars på grund av pandemin.
Vi har under denna tid gjort fysiska besök endast om det ansetts nödvändigt.
Med nödvändigt menas att exempelvis inspektera nya maskiner, besöka en arbetsplats där en olycka skett eller vid personalärende. Detta efter rekommendationer från förbundet.
Vi har varit ute på planerade besök från april och framåt vilket fungerat bra med riskbedömningar inför varje besök.
Vi har genomfört skyddsombudsträff under en heldag med bra deltagande och intressanta föreläsare. Det handlade om vidareutbildning i skyddsombudens kunskaper och information om aktuella arbetsmiljöfrågor. Vi har genomfört en BAM utbildning med engagerade nya skyddsombud. Två av våra regionala skyddsombud har deltagit på Prevents arbetsmiljöutbildningar med nytt utbildningsmaterial för handledare.
Försäkringar
Första halvan av 2021 har präglats av covid-19 och bara en handfull informationer har genomförts ute på företag.
Enskilda pensionsinformationer har dock varit något som har fungerat under våren med coronaanpassade möten.
Under senare delen av våren startades försäkringsprojektet gällande avtalspension upp och ett antal informationer genomfördes. Vi har påbörjat ett samarbete med Vätterbygden som fortsätter under hösten med olika webbinarier som Folksam medverkar i, där olika försäkringar förklaras och alla medlemmar har möjlighet att delta på dessa.
I mars genomfördes en digital minikonferens tillsammans med Vätterbygden då Annika Nilsson berättade om förändringar i arbetsskadeförsäkringen och avtalspension. Då Vätterbygden körde en genomgång om checklistan var vi med och fick äran att lyssna på Therese Cedin som höll i detta.
Vi hoppas verkligen att kunna öka takten under hösten med fler informationer, men tar också höjd för att det inte kommer att bli som vanligt.
Solidaritetsverksamhet
Under årets första del har vi utbildat två nya handledare för jämställdhetsutbildning och ser fram emot att få sprida kunskaperna det gett. Vi har också deltagit i andra vidareutbildningar och konferenser.
Tyvärr har vi som alla vet fortsatt levt under restriktioner så uppsökande verksamhet och nätverkande har fått stå tillbaka.
Naturligtvis ska jämlikhets- och solidaritetsarbetet alltid finnas med i grunden för vårt fackliga arbete. Vi hoppas på en framtid med större möjligheter att stötta varandra och vi fortsätter kämpa för ett samhälle där vårt arbete inte längre behövs.
Vi vill med vår verksamhet kunna stötta utsatta grupper både nationellt och internationellt. Planerna för ett nätverk för kvinnliga förtroendevalda lever kvar och vi fortsätter att undersöka möjliga samarbeten för att främja jämlikhet och solidaritet lokalt och globalt.
Är du intresserad av dessa frågor, så hör gärna av dig!
Arbetsmarknad
Första halvåret har vi dragit i gång ett arbete med att få i gång löneprojekt på Hydal AB, Caretech AB, samt slutfört löneprojekt på A-Lackering AB. På Hydal AB har man dessutom kommit i gång med produktionslyftet.
Under våren deltog vi på klubbordförandekonferensen på Zoom och berättade om framtidssäkrad industri som går i gång efter sommaren.
Projektet görs i samverkan med Region Jönköping, Unionen och Teknikarbetsgivarna.
Björn Thiele och Thomas Posch har även startat upp ett valideringsprojekt som vänder sig till arbetslösa, med syftet att stärka dem i arbetssökandet. Medverkande är även Arbetsförmedlingen Sydost, som vill se om validering enligt Industri Bas är något som ska ske direkt när en person blir arbetslös. Motorbranschcollege och Teknikcollege rullar på och även andra samverkansorgan med skola och arbetsgivare.
Sammantaget så har det minst sagt varit svårjobbat denna vår, men med hjälp av Teams och andra digitala verktyg så har vi fått en hel del gjort ändå.
Regional samverkan
Avdelningarna i F-län har haft tre möten som vår ordförande lett. Vi stämde av vilka namn vi tillsammans vill föra fram i politiken för att få mer kraft och vi började arbetet med samordning inför valen till riksdag och region 2022. Hanteringen av pandemin har varit en stående punkt på dagordningen.
Studier och samarbetet med ABF diskuterades. Då vi inte sällan har gemensamma konferenser och projekt inom länet brukar det lyftas på mötena samt nomineringar vi samordnar.
Organisationsfrågor och vad som händer på förbundet i de olika konstellationerna vi deltar i rapporterades till våra avdelningar.
Slutord
Industrin rullar på bra och nu står vi inför utmaningen att inte kompromissa för mycket med vår fackliga tid. Vi behöver tid för våra uppdrag, arbeta progressivt, pragmatiskt och vi behöver bli fler som arbetar för schyssta villkor!
Med vänliga hälsningar
Avdelningsstyrelsen för IF Metall Höglandet
Halvårsrapport 2021
Här kan du ladda ner den och skriva ut
Halvårsrapport 2021 v8.pdf
Halvårsrapport 2021 v8.pdf (908 KB)