Startad klubb blev starten på bättre arbetsmiljö
- Göteborg
- 14 februari 2018
På Berendsen Textil Service AB, på Ringön, kände de anställda att arbetsmiljön inte alltid var optimal. Så starten på att nå bättre arbetsmiljö var att starta en klubb.
Henrik Sörensson som är ordförande för klubben berättar att i början var det gnissel mellan ledning och den nystartade klubben. Men allt eftersom tiden har gått har processen blivit allt mer accepterad och det finns en förståelse mellan ledningen och facket på arbetsplatsen.
Genom att bilda klubben har de fått större insyn i bolagets verksamhet. Vilket gör att de har större kännedom om olika processer och kan påverka för att driva frågor som IF Metalls medlemmar känner är viktiga.
Företaget har insett att det är bättre att ha en lokal part som är insatt i verksamheten och som är nära till hands när det behövs förhandlas om olika saker. Vilket de upplevde var mer krångligt när de tidigare var tvungna att vända sig till avdelningen varje gång.
Ta fram en jämställdhetsplan
Arbetet på Berendsen Textil Service innebär rätt tunga lyft av mattor som körs ut till olika kunder. Det är mestadels män som jobbar på arbetsplatsen
men de senaste åren har några kvinnor anställts. Klubben har som ambition att ta fram en jämställdhetsplan samt att försöka implementera den i verksamheten.
Engagemang skapar möjligheter
Klubben jobbar hårt med att få alla i styrelsen att känna sig engagerade och delaktiga. En som har engagerat sig är Erik Carlsson som är vice ordförande.
Erik Carlsson, är just nu föräldraledig och tillbringar tid med familjen.
-Jag gick med i facket för att jag såg att det går att påverka. Det går att kämpa emot sådant man upplever som orättvist och få till stånd förändringar som känns bra, säger Erik Carlsson.
Erik började engagera sig då han såg en rad brister som han ville att det skulle bli ändring på. Under de cirka fyra år Erik har varit medlem, var av två år som vice ordförande, tycker han att attityden hos ledningen blivit bättre. Men att det finns fortfarande saker att jobba på. Viktiga frågor har varit hur företaget och facket ska se på arbetstelefonerna samt hur det går att hantera de många lyften av tunga mattor. Att lägga ner tid och engagemang i det fackliga arbetet för att få en klubb att fungera, är väl värt att kämpa för. Lyckas man vinner vi alla på det. Både klubbens medlemmar och företaget stärks av ett bra samarbete.
Olika forum för samarbete
Både Henrik och Erik lyfter att det finns flera bra forum som de och företaget har tillsammans. Det viktigaste är skyddskommittén. Där de gemensamt kan ta upp saker som behövs ses över.
Henrik berättar att de även brukar träffa de andra anläggningarnas förtroendevalda, två gånger per år. Även företaget har representanter med under träffarna. Träffarna är viktiga och omtyckta, vilket gör att de får en större bild av koncernen som helhet.
Text
Tomas Angervik