Döden på jobbet
- Göteborg
- 19 februari 2018
Ingen människa, oavsett yrke, ska behöva riskera livet på sin arbetsplats, en dödsolycka är en för mycket - ändå händer det som inte får ske.
– Arbetsgivarna måste bli bättre på att arbeta med att förebygga olyckor på arbetsplatsen, säger Björn Ivarsson regionalt skyddsombud för IF Metall Göteborg.
Även att trenden över tid visar att dödsolyckorna minskat något, är talen fortfarande höga. Under de senaste åren har det i genomsnitt skett nästan en dödsolycka i veckan på svenska arbetsplatser. Bara i år har hittills 35 personer (november 2017) dött i arbetsplatsolyckor, varav två av dessa personer arbetade inom industrin, en betongarbetare och en hissmontör.
Ändå uteblir de stora löpsedlarna och mediadrevet, som om dödsolyckor är något varje industriarbetare får räkna med. Det är bedrövligt, säger Björn.
Björn Ivarsson, regionalt skyddsombud.
När högeralliansen hade regeringsmakten mellan åren 2006 tom 2014 skedde stora nedskärningar av Arbetsmiljöverkets verksamhet och Arbetslivsinstitutet lades ner. Björn berättar att under 2013 drev IF Metall en kampanj och namninsamling för Nolltolerans mot dödsolyckor för att försöka förmå den borgerliga regeringen att satsa på arbetsmiljön.
– Syftet var att sätta fokus på en livsviktig fråga och ställa krav på nödvändiga åtgärder och satsningar för att ingen ska behöva dö på sitt jobb. Tyvärr fick vi inget gehör.
IF Metall har därför fortsatt driva frågan gentemot nuvarande regering, som nu arbetat fram en arbetsmiljöstrategi om nollvision för dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor. Strategin innehåller bland annat mer resurser till Arbetsmiljöverket och konkreta insatser i form av fler arbetsmiljöinspektörer, förstärkt tillsyn av företag som bryter mot arbetsmiljöregelverket samt att en ny myndighet för arbetsmiljökunskap ska inrättas.
– Det känns skönt att vi nu fått gehör för några av de krav vi fört fram, men arbetet är inte färdigt för det, utan arbetet med det systematiska arbetsmiljöarbetet måste ske ute på arbetsplatserna, menar Björn.
Skyddsombuden har en viktig roll att driva på och stödja arbetsgivaren i det lokala arbetsmiljöarbetet ute på företagen samt bevaka att arbetsgivaren följer gällande arbetsmiljölagstiftning och författningssamling. Björn förklarar att tillbudsrapportering, riskbedömningar inför förändringar i verksamheten och kontinuerliga skyddsronder ger resultat.
– Framkommer brister och risker ska dessa omgående åtgärdas. Kan de inte åtgärdas direkt ska det upprättas en handlingsplan, där ska det framgå när de ska vara åtgärdade och vem som är ansvarig för åtgärden. Detta är några viktiga verktyg för att nå målet om att ingen ska dö eller skadas på våra arbetsplatser.
Text
Angelica Teiffel