Skadad på jobbet - mitt mål är att komma tillbaka
- Borås
- 29 juli 2022
Det började med stickningar och domningar i händer och fingrar. Jenny Stenström förstod att något inte stod rätt till och att det kunde bero på hennes jobb. Jenny tog kontakt med företagshälsan. Papper om en arbetsskadeanmälan fylldes i och skickades in till företagshälsovården och företagsledningen blev kontaktade. Men någonstans på vägen gick inte allt riktigt till och Jenny kom att få kämpa länge för att få rätt hjälp.
Jenny Stenström är 37 år och bor på landet med sin man och två döttrar. I hagen står Grevens Opia, Jennys ögonsten sedan 20 år tillbaka. En pensionerad travhäst som lever gott i hagen, för några längre ridturer. Och tur är det för Jenny har inte kraften kvar i sina händer till att rida. På grund av en arbetsskada som lett till bestående nervskador fungerar inte händerna. I stället för att jobba eller sitta på hästryggen flyger mjölkpaketen runt i huset när händerna lägger av.
Älskade sitt jobb
Vi backar bandet till 2014, Jenny börjar sitt nya jobb som betonggjutare. Ett yrke hon knappt vet någonting om, men som hon snabbt kommer att älska. Jenny berättar,
- Jag var helt grön när jag började. Men jag tycker om när det är lite robust och jag gillar att ta i. När jag började var det jag och en till tjej. Då tänkte jag att nu jäklar, nu kör vi!
Nackdelen med så få kvinnor på arbetsplatsen var att utrustningen inte var anpassad efter kvinnor.
- Vi kvinnor har ju generellt mycket mindre händer och många gånger fick jag använda båda. Men jag älskar mitt jobb… jag älskade mitt jobb, säger Jenny.
- I dag ser det annorlunda ut med fler kvinnor i branschen och anpassad utrustning. Tyvärr kom det alldeles för sent för min del, fortsätter Jenny.
Det är något som inte stämmer
Efter några år i arbetet börjar Jenny ana att något inte står riktigt rätt till med hennes händer. Efter fem års arbete av tunga lyft och verktyg med kraftig vibration börjar Jenny känna av stickningar och domningar i sina händer och fingrar. Hon tar kontakt med företagshälsan och får hjälp med att fylla i papper om vibrationsundersökning, men sen blir det tyst. Ett år går och när samma person besöker företaget igen frågar Jenny varför hon inte fått någon återkoppling,
- Samma dag ringer företaget och säger att de fått in en ansökan om att jag vill göra en vibrationsundersökning – daterat för ett år sedan. Någonstans har det blivit knasigt, berättar Jenny.
- Därefter blev det möten med den fackliga klubben, och jag fick fylla i ännu mer papper. Då ser Stefan Klemens, försäkringsansvarig, att ledningen inte har anmält min skada. Jag vet inte om det var av illvilja, men i dag kan jag känna att om de hade fångat upp det från början kanske det inte hade blivit så allvarligt och jag hade kunnat jobba.
Fackligt arbete ger resultat
Magnus Johansson, huvudskyddsombud på den fackliga klubben, arbetar vidare med Jennys fall. Jenny blir skickad på läkarbesök och det upprättas en anmälan om arbetsskada. Jenny blir heltidssjukskriven 2021, det räcker inte att byta arbetsuppgifter – händerna blir allt sämre. Hon tappar saker, värken och domningarna är ständigt närvarande.
- Jag blev skickad till Sahlgrenska i Göteborg. Det mynnade ut till fyra operationer. Jag har fått snitta upp handlederna och en nerv som går till armbågen. Smärtan är som konstanta enkelstötar som ger ständig värk. Nu är händerna lite bättre, men jag kommer aldrig bli helt bra eller kunna arbeta på det sätt jag gjort innan.
Vägen till att få en upprättad arbetsskada kan vara snårig. Det är flera steg som ska gås igenom i rätt ordning, med en mängd pappersarbete. Det gäller också att alla inblandade gör det jobb som behövs, något som Jenny upplever att företagsledningen försummat när de exempelvis inte anmälde hennes skada eller skickade in rätt papper. Jenny upplever att stödet från hennes arbetsgivare är vagt och beslutar sig för att sköta all kommunikation via den fackliga klubben som får föra hennes talan.
Den fackliga klubben hjälper Jenny med allt pappersarbete tillsammans med försäkringsansvarig på avdelningen i Borås. Första beskedet från Försäkringskassan är dock allt annat än glädje.
- Eftersom ledningen inte skickat in pappren korrekt var första beskedet från Försäkringskassan: vi är ledsna, men det är bara att återgå till arbete, förklarar Jenny.
Men Jenny ger sig inte. Har hon kommit så här långt ska hon fortsätta att ta kampen, hon vet att hon har rätt. Skadan har uppstått på grund av hennes arbete. Tillsammans med huvudskyddsombudet Magnus Johansson fortsätter de att strida.
- Magnus började nysta i det och drog i rätt trådar. En del löste jag självt, men utan den fackliga klubben hade jag inte kommit långt. Och det klubben inte löste fick vi hjälp med av avdelningen, berättar Jenny.
Arbetsskada beviljad
Våren 2022, tre år efter att hon först ropade på hjälp, kommer beskedet Jenny har kämpat för. De nervskador Jenny ådragit sig har uppstått efter det arbete hon utfört de senaste åren.
- Det var som att komma i mål på Vasaloppet, kan jag tänka mig. Jag har kämpat i så många år och äntligen har jag fått rätt, säger Jenny.
- Men det är många blandade känslor i mig, jag är även arg och jag är ledsen. Frustrerad över att jag aldrig kommer att bli bra, vad det gäller min karriär och mitt privatliv, fortsätter hon.
Nu väntar den sista av fyra operationer och ytterligare ett års sjukskrivning.
- Tiden är oviss. Men jag tror att de kommer undersöka mig igen och se hur mycket jag kan jobba. Mitt mål är att komma tillbaka! Och till er i samma sits, lyssna på första signalen, sök hjälp med en gång. Och lyssnar inte ledningen, gå direkt till facket!, avslutar Jenny.