Trygg sjukförsäkring för alla
- Bohuslän-Dal
- 17 januari 2022
Tillsammans tar vi kampen för en trygg sjukförsäkring för alla och du som medlem ska aldrig behöva ta striden ensam.
Solen är på väg upp och jag kan ännu se morgondaggen i gräset när jag sitter i bilen på väg mot ett bokat möte. I dag ska jag, som så många andra dagar, träffa en medlem som är på väg att förlora sin sjukpenning. Det började med ett obegripligt brev från försäkringskassan, som sedan skulle komma att kompletteras många gånger innan beslut om avslag kom.
Medlemmen, som är en utbränd medelålders kvinna, slänger upp en hel Ica-påse med papper. Hon tittar på mig och drar ett djupt andetag innan orden kommer som ska berätta hennes historia, en historia som hon upprepat många gånger förut. För oavsett vad eller hur hon eller hennes läkare intygar, skriver och kompletterar så finns det inga nya undersökningsfynd, eller så är det bara hennes egna ord. Ingenting är tillräckligt.
– Försäkringskassan har redan bestämt sig, säger hon. Det känns som om dom tror att jag är en fuskare, att ingen inte kan vara så här sjuk? Allt jag vill är att ha ett drägligt liv och slippa känna mig värdelös, tillägger hon och ögonen blir blanka av tårar.
Och så här fortsätter det, den ena efter den andra, man som kvinna. Alla med sina unika historier men med den gemensamma nämnaren; känslan av att vara misstrodd och värdelös.
Ska den sjuke behöva vara jurist för att kunna få sjukpenning? Nej, knappast. Rimligt hade varit att den behandlande läkarens ord fick den tyngden den förtjänar, samt att försäkringskassan uppfyller
sin utredningsskyldighet. För om beslutsunderlagen är otillräckliga är det också omöjligt att fatta ett korrekt beslut och ska därför utredas vidare. Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) fick i uppdrag av regeringen att granska försäkringskassans tillämpning av utredningsskyldigheten.
Rapporten som publicerades i mars visade att endast 52 procent av ärendena ansågs vara väl utredda. Rättssäkerheten är därmed under all kritik.
Den mest utsatta gruppen i vårt samhälle är den som blivit sjuk eller arbetslös, ofta går dessa två hand i hand. Och väldigt ofta hamnar individen mellan stolarna, där försäkringskassan säger att individen inte är tillräckligt sjuk för att få sjukpenning, eller som de brukar skriva ”vi bedömer att du kan ta ett lättare arbete utan krav på din nedsättning och det är ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden.” Sedan kommer individen till arbetsförmedlingen, som ser dina läkarintyg och bedömer att du inte kan ta ett arbete just nu för du är för sjuk och kodar dig som ”arbetssökande med förhinder” och sen kan du varken få a-kassa eller annan ersättning. Ett tu tre, så står man där utan att kunna försörja sig och får ansöka om bistånd hos socialtjänsten.
Det är verkligen inte svårt att förstå att den sjuke i en sådan situation inte orkar strida mot en myndighet som försäkringskassan. Därför är det oerhört viktigt att vara medlem, för
den enskilde medlemmen behöver aldrig ta striden ensam. Vi hjälper många medlemmar i olika delar i socialförsäkringen och i vissa fall kan även rättshjälp bli aktuellt där jurister på LO/TCO Rättsskydd driver ärendet, och det kostar inget extra, ditt medlemskap räcker.
Kom ihåg att den sjuke står bara lite längre ned i samma hål som alla andra. Vi är alla i behov av en trygg sjukförsäkring, vi ska alla kunna vara sjuka tills vi blir friska.
Nu har solen snart gått ner och i bilen nynnar jag på en låt av Björn Afzelius och Mikael Wiehe; ”Vakna upp, börja se dig omkring, fatta mod, så du kan säg´ till dina ungar när de frågar dig, att du var en av de som stod emot”.
-Imorgon och alla dagar efter det fortsätter kampen om en trygg sjukförsäkring för alla, säger Carolin Österman, försäkringsansvarig ombudsman på avdelningen.
Det här är en artikel tagen ur senaste numret av vår medlemstidning. För att läsa hela tidningen tryck på bilden nedan.