Partsöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd
- Bohuslän-Dal
- 4 januari 2022
Helt nya möjligheter att vidareutbilda och omskola sig. Och skarpare regler för inhyrning och visstid. Det är resultatet av förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om trygghet, omställning och anställningsskydd.
IF Metall, Kommunal, tjänstemännens förhandlingsorganisation PTK och Svenskt Näringsliv står bakom överenskommelsen.
– Vi har varit drivande i förhandlingarna, för vi behöver komma till rätta med otrygga anställningar. Och industriarbetarna behöver ny kunskap för att hantera den nya tekniken som kommer med klimatomställningen, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Partsöverenskommelsen undanröjer risken för att en riksdag med tydlig högermajoritet skulle urholka anställningstryggheten.
Studera med 80 procent av lönen
En stor framgång är att man ska kunna studera i upp till ett år med 80 procent av lönen, upp till en lön på 25 575 kronor i månaden. Om man jobbar på en arbetsplats som är med i det nya huvudavtalet får man 80 procent upp till en månadslön på 30 600 kronor.
– Det ger helt nya möjligheter för industriarbetare som vill vidareutbilda eller omskola sig, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Kompetensutvecklingen är arbetsgivarens ansvar
Men det innebär inte att staten tar över arbetsgivarnas ansvar för de anställdas kompetensutveckling i jobbet, poängterar han. Det ska arbetsgivarna fortfarande stå för.
Tidsbegränsat anställda och sjuka får rätt till stöd för omställning om de blir av med jobbet, så att de kan söka sig vidare på arbetsmarknaden och få ett nytt jobb.
– Det skapar större trygghet för många människor. Tidigare har stödet för omställning bara riktat sig till tillsvidareanställda, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Skarpare regler för inhyrning
Det blir skarpare regler för inhyrning, visstidsanställningar och hyvling av arbetstid. Samtidigt blir det utökade undantag i turordningsreglerna och billigare att säga upp personal som missköter sig. Men om uppsägningen visar sig vara felaktig blir det å andra sidan betydligt dyrare än idag.
– Detta är en kompromiss mellan parterna. Vi i facket får igenom vissa delar, och arbetsgivarna får igenom andra delar. Men helheten är bra, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Partsöverenskommelsen undanröjer risken för att en riksdag med tydlig högermajoritet skulle urholka anställningstryggheten.
– I stället får vi en bra och långsiktig uppgörelse mellan parterna, säger Marie Nilsson.
Men än är vi inte i mål. Först när vi är säkra på att politikerna levererar vad partsöverenskommelsen kräver ska IF Metall fatta beslut om att ansluta oss till det nya huvudavtalet eller inte. Fram till dess ska vi ha en levande diskussion i förbundet.
– Vad betyder det nya huvudavtalet på våra arbetsplatser, för våra medlemmar? Bjud gärna in oss från förbundet till klubbmöten. Vi kommer gärna, avslutar Marie Nilsson.
HÄR kan du läsa hela partsöverenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd?
Det här är en artikel tagen ur senaste numret av vår medlemstidning. För att läsa hela tidningen tryck på bilden nedan.