Vanliga frågor
Frågor om ersättningen
- Vilka regler gäller för att få a-kassa?
Här hittar du det regler och villkor som gäller för att få ersättning.
- Vad gäller från dag 101?
Här kan du läsa om de olika ersättningsnivåerna.
- Behöver jag ha varit medlem i 12 månader för att kunna få a-kassa?
Nej, du kan söka grundersättning om du varit medlem kortare tid än 12 månader. Men du måste uppfylla ett arbetsvillkor.
Har du bytt medlemskap till oss kan du få tillgodoräkna dig din medlemstid från din förra a-kassa.
- Behöver jag ha arbetat i 12 månader för att kunna få a-kassa?
Nej, du kan få ersättning även om du arbetat mindre än 12 månader. Men du måste uppfylla ett arbetsvillkor under tiden du varit medlem hos oss.
- Vad händer med min a-kassa om jag säger upp mig?
Du riskerar att bli avstängd från ersättning i 45 dagar om du säger upp dig från din anställning utan giltig anledning.
Det är viktigt att du kontaktar oss om du funderar på att säga upp dig.
Det krävs starka skäl för att få säga upp sig utan att bli avstängd. Det kan till exempel vara att du inte fått ut din lön av arbetsgivaren eller att arbetet varit olämpligt av hälsoskäl. Du måste kunna styrka dina skäl. Att säga upp sig ska vara en sista utväg när allt annat prövats för att försöka lösa problemen.
För att avstängningsdagarna ska räknas av måste du vara anmäld som arbetssökande arbetslös via Arbetsförmedlingen och fylla i och sända in tidrapporter till oss.
Dagar som du inte är anmäld som arbetssökande arbetslös via Arbetsförmedlingen, som du är sjuk, eller är föräldraledig, har semester eller av annan anledning inte kan söka eller ta arbete räknas inte som avstängningsdagar.
Avstängningsdagarna kan räknas av inom en period av 112 kalenderdagar från den sista anställda dagen. En avstängning är avklarad när avstängningsdagarna har räknats av eller när 112 dagar har passerat.
Avstängning på grund av egen uppsägning ska inte blandas ihop med karensdagar som är de 6 första arbetslösa vardagarna innan din ersättningsperiod.
Är avstängningen när du först ansöker om arbetslöshetsersättning så måste både avstängning samt karens vara fullgjorda så att du fått ut minst en ersättningsdag ur ersättningsperioden inom 12 månader.
- Hur lång tid tar det innan jag får ersättning första gången?
Hur lång tid det tar att handlägga ditt ärende beror bland annat på om de uppgifter som du skickar till oss är kompletta och innehåller rätt uppgifter. Behöver vi be om fler uppgifter tar det längre tid. För att kunna handlägga ditt ärende behöver vi kompletta och korrekta uppgifter samt första tidrapporten.
Vår handläggningstid kan variera, men vi behandlar nya ärenden i datumordning, det vill säga när de kom in till oss. I Mina sidor kan du få information om ditt ärende.
När vi handlagt ditt ärende får du ett beslutsbrev av oss. Utbetalning av ersättning sker veckan därpå. I normalfallet har vi utbetalning på torsdagar.
- Har du blivit permitterad eller ska få korttidsarbete?
Om du blir permitterad innebär det att din arbetsgivare sänkt din arbetstid men du har inte blivit uppsagd. Du har inte rätt till ersättning från a-kassan så länge du fortfarande är anställd. Det gäller även om lönen sänks eller uteblir helt.
Korttidsarbete innebär att din anställningstid sänks, men staten betalar en del av din lön. Du har inte rätt till a-kassa för den tiden.
- Hur mycket pengar får jag från er?
Arbetslöshetsförsäkringen ersätter en del av din förlorade inkomst vid arbetslöshet och består av två delar; en grundersättning och en inkomstbaserad ersättning.
Den högsta dagpenningen enligt den inkomstbaserade ersättningen är 1200 kronor/dag de första 100 dagarna, därefter är maxtaket 1000 kronor/dag.
Den högsta dagpenningen du kan få enligt grundförsäkringen är 510 kronor/dag.
- Måste intygen vara i original?
I de flesta fall går det bra att ladda upp dina handlingar på Mina sidor där kan du bifoga intyg och andra dokument i filformaten, jpg, png och pdf.
Du kan på Mina sidor använda E-tjänsten Begär arbetsgivarintyg för att beställa ett arbetsgivarintyg från arbetsgivaren.
Intyg och andra handlingar du inte kan skicka via Mina sidor skickas till vår inskanningscentral.
IF Metalls a-kassa, FE67, 930 88 Arjeplog - Vad är skillnaden mellan anställningsbevis och arbetsgivarintyg?
Anställningsabevis eller anställningsavtal ska du få när du påbörjar en anställning, där ska det stå hur ditt anställningsförhållande ser ut. Om det är t.ex är en visstidsanställning, hur många timmar du ska jobba och vilken lön du ska få.
Arbetsgivarintyg begär du efter avslutad anställning om du ska ansöka om ersättning. I intyget ska det t.ex stå hur mycket du har arbetat under en viss period, vilken lön du haft och vilken typ anställning det var. Din arbetsgivare är skyldig enligt lag att utfärda ett arbetsgivarintyg när du begär det.
Du kan på Mina sidor använda E-tjänsten Begär arbetsgivarintyg för att beställa ett arbetsgivarintyg från arbetsgivaren.
- Hur fyller jag i min tidrapport?
Du fyller i din tidrapport på Mina sidor så snart din första arbetslösa vecka har passerat, från det att du anmälde dig på Arbetsförmedlingen. Det är med tidrapporten du söker ersättning. (Vi skickar inte med automatik ut några papperskort, kan du inte använda e-tjänsten kontaktar du oss).
Se en film om hur du fyller i och skickar in din tidrapport. (Länk till Youtube)
- Hur får jag utbetalningen till mitt bankkonto?
Anmäl ditt kontonummer och vilken bank du har via Swedbanks kontoregister. Om vi inte har fått dina kontouppgifter skickar vi en utbetalningsavi till dig.
- Hur många karensdagar är det innan jag får a-kassa?
De 2 första arbetslösa vardagarna är karensdagar. Det gäller för varje ny ersättningsperiod. Dagar med karens räknas inte av från dina 300 ersättningsdagar.
Karensdagarna ska inte blandas ihop med 45 dagar avstängning som du riskerar att få om du säger upp dig från en anställning utan en giltig anledning.
- Vad ska jag göra om jag blir sjuk och söker a-kassa?
Är du förhindrad att söka arbete på grund av sjukdom ska du i tidrapporten till oss markera de dagar du är sjuk. För dessa dagar får du ingen ersättning. Meddela också Arbetsförmedlingen.
Om du är sjuk kan du anmäla det till Försäkringskassan och ansöka om sjukpenning.
- När ska jag skicka in aktivitetsrapporten?
Aktivitetsrapporten ska vanligtvis lämnas in under perioden 1-14:e i månaden efter den månad rapporten avser.
Det är Arbetsförmedlingen som hjälper dig med din aktivitetsrapportering.
- Hur länge kan jag få a-kassa?
En ersättningsperiod är 300 dagar. Om du har barn som är under 18 år när den 300:e dagen infaller förlängs perioden automatiskt med ytterligare 150 dagar (totalt 450 dagar).
- Hur får jag mina extra 150 dagar när jag har barn under 18 år?
Förlängning av ersättningsperioden med 150 dagar sker automatiskt och du behöver inte ansöka om dem. Vi hämtar uppgifterna direkt från Försäkringskassan.
- Vad gör jag om jag får ett deltidsjobb eller heltidsjobb jobb och har a-kassa?
Har du fått ett deltidsjobb eller timanställning behöver vi en kopia på ditt anställningsavtal, vilket du kan ladda upp på Mina sidor.
Om du har en timanställning så ska du på tidrapporten markera antal timmar du arbetar.
Arbetar du deltid med schemalagd arbetstid oavsett om du har månadslön eller timlön, ska du fylla i din sysselsättningsgrad (procent av heltid) på tidrapporten.
Är du bemanningsanställd, uppdragstagare eller utför konstnärligt arbete bör du kontaktas oss för ytterligare information.
Om du har fått ett heltidsjobb och inte längre ska söka a-kassa meddela Arbetsförmedlingen.
- Vad händer när mina ersättningsdagar är slut?
När dina ersättningsdagar är nära på att ta slut utreder vi om du uppfyller villkoren för att kunna få en ny ersättningsperiod.
Uppfyller du villkoren får du en ny ersättningsperiod som börjar direkt efter att den tidigare ersättningsperioden har tagit slut. Varje ny period börjar med 6 karensdagar.
Om du inte uppfyller villkoren för en ny period ska du kontakta Arbetsförmedlingen som tar ställning till om du ska erbjudas plats i jobb- och utvecklingsgarantin.
- Hur fyller jag i tidrapporten vid praktik?
Om du påbörjar eller avslutar ett program (exempelvis praktik) via Arbetsförmedlingen mitt i en vecka, fyller du i "Kan inte ta arbete" på tidrapporten, för dagarna du är i program.
Om du deltar i program hela veckor skickar du inte in någon tidrapport för den perioden. - Vad händer med min a-kassa om jag studerar?
Om du studerar kan du normalt inte få a-kassa. Här kan du läsa mer om vad som gäller.
Frågor om medlemskapet
- Hur blir jag medlem?
Har du bank-id och vill ansöka om medlemskap i både facket och a-kassan kan du göra det direkt via IF Metalls hemsida.
Vill du bara bli medlem i a-kassan får du personlig hjälp av våra a-kassehandläggare som finns hos IF Metall på den ort närmast där din arbetsplats ligger, eller närmast där du senast arbetade. Hitta rätt avdelning.
- Kan jag bli medlem hos er?
Våra medlemmar arbetar inom stora delar av den svenska industrin bland annat inom plast-, läkemedels-, byggämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin. Vi har också medlemmar inom bland annat tvätterier, glasbruk, bilverkstäder och gruvor.
Välkommen att kontakta oss om du är osäker på om du tillhör vårt verksamhetsområde.
- Behöver jag betala medlemsavgift när jag är arbetslös?
Ja, under tid som arbetslös, sjuk eller med föräldraledighet ska du betala medlemsavgiften.
Om du också är medlem i facket ska du kontakta din lokala avdelning angående avgiften då den kan variera beroende på din inkomst.
- Ska jag betala mindre i avgift när jag är föräldraledig eller sjuk?
Nej, medlemsavgiften är lika oavsett om du är föräldraledig, sjuk eller arbetar.
Om du också är medlem i facket ska du kontakta din lokala avdelning angående avgiften då den kan variera beroende på din inkomst.
- Jag har tappat bort min faktura, hur gör jag för att få en ny?
Är du medlem i facket och a-kassan kontaktar du din lokala avdelning som hjälper dig. Är du endast medlem i a-kassan kontaktar du vårt huvudkontor.
- Jag missade att betala avgiften, kommer jag att förlora mitt medlemskap?
Nej, du kommer inte att förlora ditt medlemskap. Vi skickar alltid ut en påminnelseavi. Men har du missat att betala din avgift i tre månader riskerar du att få ett utträde ur vår a-kassa på grund av bristande betalning och kan då förlora din intjänade medlemskapstid.
Är du osäker på om du har betalat din avgift rätt bör du kontakta din lokala avdelning. Är du endast medlem i a-kassan kontaktar du vårt huvudkontor.
- Hur gör jag för att avsluta mitt medlemskap?
Om du vill byta till en annan a-kassa eller avsluta ditt medlemskap hos oss måste du göra det skriftligen. Kontakta din lokala avdelning som hjälper dig. Är du endast medlem i a-kassan kontaktar du handläggare på vårt huvudkontor.
Kontakta den nya arbetslöshetskassan innan du anmäler att du vill byta och avsluta medlemskapet hos oss. Detta för att få ett sammanhängande medlemskap.
Om du har aktivitetsstöd från Försäkringskassan och avslutar medlemskapet hos oss utan att bli medlem i en ny a-kassa kan din ersättning sänkas till lägstanivån.
Är du osäker på hur du ska göra är du välkommen att kontakta oss.
- Hur länge har jag varit medlem?
Logga in med Bank ID i Mina sidor. Under Min profil hittar du hur länge du varit medlem i a-kassan.
Frågor om företag och arbete utomlands
- Kan jag ha kvar mitt företag och samtidigt få a-kassa?
Nej, om du har ett företag kan du normalt sett inte ha kvar det och samtidigt få ersättning.
I vissa fall kan du få behålla företaget och fortsätta arbeta i det. För att det ska vara möjligt måste vissa krav uppfyllas när det gäller hur länge och hur mycket du har arbetat i verksamheten samt hur stor inkomsten har varit.
Vi rekommenderar att du kontaktar oss för att reda ut vad som gäller i ditt fall.
- Kan jag starta ett företag när jag har a-kassa?
Nej, du kan inte starta ett företag och samtidigt få ersättning från oss. Men om du funderar på att starta eget kan visst förberedelsearbete få göras under tiden du får ersättning.
Vi rekommenderar att du kontaktar oss för att reda ut vad som gäller i ditt fall.
- Kan jag få a-kassa om jag arbetat utomlands?
Om du före din arbetslöshet har arbetat utomlands i en annan EU-medlemsstat, Schweiz eller ett EES-land (Norge, Island och Liechtenstein) kan du i vissa fall få tillgodoräkna dig arbetet och tiden du har varit försäkrad i det andra landet när du kommer tillbaka till Sverige. Även arbete i Israel kan vara tillgodoräkningsbart.
Är du inte längre medlem i vår a-kassa måste du börja med att göra en ny medlemsansökan. Vi behöver också ett särskilt intyg från det land du lämnat.
Vi rekommenderar att du kontaktar oss för att reda ut vad som gäller i ditt fall.
Frågor om arbetsgivarintyg
- Kan jag få a-kassa även om arbetsgivarintyget inte kommit in än?
För att vi ska kunna besluta om ersättning behöver vi först få in ett korrekt ifyllt arbetsgivarintyg. Arbetsgivaren är enligt lag skyldig att utfärda ett arbetsgivarintyg till dig om du begär ut ett sådant.
Här hittar du mer information om arbetsgivarintyg. - Hur fyller jag som arbetsgivare i arbetsgivarintyget om arbetstagaren varit korttidspermitterad?
Arbetet som varit för tiden innan korttidsarbetet ska redovisas med minst 13 månader. Detta skiljer sig från sedvanlig redovisning av arbetsgivarintygen.
Tid som avser korttidsarbete eller korttidspermittering ska fyllas i på ett separat arbetsgivarintyg. Det är viktigt att det framgår att det är en korttidspermittering. Detta fyller du därför i under fält 14, Övriga upplysningar.
Arbete ska redovisas för den omfattning som arbetstagaren fått behålla efter arbetstidsminskningen. Den permitterade tiden betraktas inte som arbetad tid (detta trots att det står att ledighet med bibehållen lön respektive tid med t ex permitteringslön ska redovisas) – i fält 11, Arbetad tid – arbetade timmar.
Eventuell frånvaro i relation till arbetsminskningen ska redovisas.
Den lönen som arbetstagaren fått efter löneminskningen ska redovisas i fält 12, Uppgifter om lönen.
Om arbetstagaren har sagts upp under kortidspermittering har hen enligt LAS rätt att behålla sin lön, men lönen måste omfattas av löneminskning för att omfattas av lagen om stöd vid korttidsarbete. Den – överskjutande – del som arbetsgivaren lämnar till arbetstagaren på grund av sina skyldigheter enligt LAS ska redovisas på komplettering till arbetsgivarintyg.
Frågor om kontrolluppgifter
- Hur hittar jag mina kontrolluppgifter?
Från och med den 1 januari 2019 redovisar vi månadsvis till Skatteverket hur mycket ersättning vi betalat ut till dig. Tidigare redovisade vi utbetald ersättning en gång per år.
Detta får till följd att vi inte längre kommer att skicka kontrolluppgifter till dig som är medlem hos oss. Istället kan du se vilka uppgifter vi lämnar till Skatteverket på a-kassans Mina sidor. Gå in under Utbetalningar och rubriken Individuppgifter. Du kan också se uppgifterna på din utbetalningsspecifikation. Från och med slutet av februari 2019 är uppgifterna synliga på Skatteverkets Mina sidor.
Frågor om Mina sidor
- Problem att logga in på Mina sidor?
Flera av våra medlemmar har problem med att man blir omdirigerad i Mina sidor eller att man inte kan logga in. Är du en av dem? Så här gör du.
På desktop
Byt webbläsare till Edge eller Firefox. Du kan ladda ner dem gratis om du inte redan har dem installerade på din dator.
På iPhone eller iPad
Om du har Safari behöver du avmarkera inställningen ”Spåra inte mellan webbplatser”. Gå till Inställningar -> Safari -> Integritet och säkerhet och avmarkera valet "Spåra inte mellan webbplatser"
Har du iPhone eller iPad med äldre operativsystem?
IOS 13 och högre fungerar det bra att logga in. Uppdatera ditt operativsystem om du har en tidigare version. Har du en iPhone 6 eller äldre går det inte alltid att uppdatera till IOS 13, då behöver du logga in från en annan enhet.
Loggar du in via Chrome och får information om att sidan inte är säker?
Om du har uppdaterat Chrome till den senaste versionen så kan du få ett meddelande om att anslutningen inte är säker. Vår leverantör Sveriges a-kassor gör bedömningen att det är säkert att gå vidare, men om du inte vill det så byt istället webbläsare.
Gör så här
Du kan antingen- Välja Skicka ändå och Föregående - du kommer då till startsidan för Mina sidor, eller
- Byt webbläsare eller testa på mobilen.
Vi hoppas att felet snart är rättat! - Har du problem att signera?
Får du upp felmeddelandet Cookie failure när du ska signera tidrapport eller ansöker om medlemskap?
Om du använder webbläsaren Chrome eller en Apple-produkt som till exempel Iphone, Ipad eller Imac och använder webbläsaren Safari kan du få upp felmeddelandet Cookie failure när du signerar tidrapporter eller ansöka om medlemskap.
Det här felet har uppstått efter den senaste uppdateringen av operativsystemet IOS .
WEBBLÄSAREN SAFARI
För att lösa problemet. Gå in i Inställningar -> Safari -> Integritet och säkerhet och avmarkera valet "Spåra inte mellan webbplatser".
WEBBLÄSAREN CHROME
- Gå till inställningar > Chrome
- Slå på "Tillåt spårning mellan webbplatser".
Har du problem att signera din tidrapport?
Man kan endast signera ca 5 ggr i samma session. Detta är en säkerhetsåtgärd som finns i Apples operativsystem. För att lösa problemet behöver du logga ut, rensa cache och historik och logga in igen.
Att tömma cache i Safari
- Gå till Safari > Inställningar.
- Välj fliken Avancerat.
- Aktivera Visa utvecklarmenyn.
- Öppna Utvecklare i menyraden.
- Klicka på Töm cachar.
- Begäran om samtycke på Mina sidor
För att en a-kassa ska kunna lämna ut information om dina utbetalningar till en trygghetsorganisation där du har en inkomstförsäkring behöver du lämna samtycke.
På Mina Sidor, under Min Profil och Mina samtycken hanterar du förfrågan om samtycke. Där kan du även se vilken trygghetsorganisation som skickat förfrågan om samtycke, samt vad samtycket innebär.
Har du funderingar kring inkomstförsäkring ber vi dig kontakta din trygghetsorganisation.Du kan när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Om du inte tar tillbaka ditt samtycke kommer det att tas bort automatiskt efter två år.