IF Metall: “Arbetsgivarens ansvar är absolut.”
- Förbundet
- 3 augusti 2018
När våra medlemmar vittnar om att de blir yra och hårt ansatta av värmen, när vissa av dem till och med svimmar, ja då lever inte de arbetsgivarna upp till lagen. Och så kan vi inte ha det i Sverige 2018, skriver tre företrädare för IF Metall.
Debattartikel Dagens Samhälle den 3 augusti 2018
De extremt höga sommartemperaturerna ställer till med stora problem runt om i Sverige. Skogsbränderna och de många äldre som far illa är de tydligaste exemplen.
Men årets sommar har varit en stor påfrestning också för fullt friska människor på många arbetsplatser runt om i landet. Det visar den stora mängden frågor IF Metall har fått den senaste månaden. Medlemmar som arbetar inom industrin undrar hur varmt det egentligen får vara på en arbetsplats.
Svaret är att det egentligen inte finns några övre gränsvärden som gäller överallt. Visserligen finns det särskilda regler för arbete som även normalt utförs i stark värme eller hög luftfuktighet, exempelvis arbete på gjuterier och i tvätterier. Men många andra arbetsplatser saknar tydliga absoluta gränsvärden.
Som lagen är utformad är det alltid arbetsgivarens ansvar att se till att arbetet kan bedrivas på ett säkert vis. Hög värme är en tydlig arbetsmiljörisk. Långvarig värme ger risk för uttorkning, yrsel och sämre koncentrationsförmåga. IF Metalls medlemmar arbetar i yrken där sämre koncentrationsförmåga kraftigt kan öka risken för allvarliga olycksfall.
På Berendsen Textil Service AB i Ockelbo når temperaturen ofta upp till 40 grader av ånga och värme från torktumlare och heta manglar. Där är det nu högtryck både ute och inne under turistsäsongen. Självklart påverkar den dubbla hettan både tempot och orken att fokusera och blir då en påtaglig riskfaktor, intygar Marianne Sund, IF Metalls klubbordförande på företaget.
Det vi svarar våra oroliga medlemmar, som upplever obehag av att arbeta i hög värme, är att i första hand ta upp problemet med arbetsgivaren. Kortsiktigt och för att underlätta i den akuta situationen ser ansvarstagande arbetsgivare till att de anställda har mycket vatten nära till hands.
Förebyggande åtgärder för att klara värmen är något man diskuterat mycket på Berendsen Textil Service AB. Där tar man ofta paus, kanske varje halvtimme, för att gå ut och få luft, ställa sig i skuggan, äta frukt och ta något att dricka. Senaste veckan har också flera blivit uppmanade att ta en kall dusch för att lindra värmen. Arbetsgivaren har huvudansvaret, men arbetskamraterna har även koll på varandra.
Om problemen kvarstår uppmanar vi våra medlemmar att kontakta sitt skyddsombud, eller – om det inte finns ett skyddsombud på arbetsplatsen – den lokala avdelningen på orten som kan hjälpa till att kontakta de regionala skyddsombuden.
Tyvärr finns det mycket som talar för att värmeböljor av den omfattning vi haft i sommar blir vanligare i framtiden. Det finns därför anledning att se över Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbete i höga temperaturer. Kanske måste det även finnas någon form av värmeavtal där dagskift blir nattskift vid extrema temperaturer.
Många arbetsgivare skulle därtill nog kunna vara lite mer kreativa och fundera på vad som skulle vara en lättnad för de arbetstagare som har det varmast. Det finns oändligt mycket att testa: fläktar, kyldynor, kylvästar etcetera. Här kan de säkert tillsammans med företagshälsovård och fackförbund som IF Metall hitta många nya lösningar.
Arbetsmiljölagen är tydlig i dessa fall, arbetsgivarens ansvar är absolut.
Arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren inte utsätts för ohälsa eller olycksfall. När våra medlemmar vittnar om att de blir yra och hårt ansatta av värmen, när vissa av dem till och med svimmar, ja då lever inte de arbetsgivarna upp till lagen. Och så kan vi inte ha det i Sverige 2018.
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall
Lea Skånberg, chef arbetslivsenheten, IF Metall
Marianne Sund, klubbordförande IF Metall, Berendsen Textil Service AB