I Backspegeln 2020 -LAS tankar
I Backspegeln…
Det var bättre förr när man inte petade i LAS ( Lagen om anställningsskydd), då var det ordning och reda säger vissa.
LAS är den lag i Sverige som skyddar arbetstagare vid uppsägningar och avskedanden.
Naturligtvis kan det komma anledningar att uppdatera denna lag, ett sådant beslut fattades 18 juni 2019 om att förlänga arbetsskyddet till 69 års ålder, detta på grund av förändrade pensionsregler. Men även tidigare har förändringar i denna lag gjorts så som införandet av bland annat regler om provanställning och anställningsformen visstidsanställning.
Längre tillbaka gjordes även positiva förändringar som idag är självklara för oss, så som regler kring bland annat fackföreningstillhörighet eller graviditet.
Lagen reglerar bl.a. uppsägningstider, tidsbegränsade anställningar, hur besked om uppsägning ska skötas och vilka typer av uppsägningar som är giltiga. Lagen är tvingande, men kan inskränkas genom kollektivavtalsskrivelser. Varför skulle IF Metall gå med på att göra avsteg på turordningslistan eller förhandla andra avsteg?
Sådana inskränkningar kan handla om förlängd återanställningsrätt, avsteg på turordningslistan vilket skulle resultera i en avtalsturlista, eller att vissa viktiga kompetenser inom företaget skyddas från uppsägning vid det förhandlingstillfället som är kritiska för fortsatt verksamhet.
IF Metall har mandat att förhandla för sina medlemmar, då det är deras intressen man skyddar i förhandlingar. Skulle personer som inte är medlemmar i IF Metall eller medlemmar i ett annat så kallat ”fel organiserat förbund” kunna förhandla fram andra eller bättra avtal?
Nej, det kan och får de inte. Det är endast IF Metall som tillsammans med arbetsgivaren äger kollektivavtalet på arbetsplatsen och får förhandla där, det innebär att icke medlemmar och ”fel anslutna” i andra fackföreningar har avsagt sig rätten att företrädas i förhandlingar på den arbetsplatsen och skulle kunna riskera att inte få någon ersättning vid exempelvis strejk eller lockout.
Nu hörs det röster som hävdar att det skulle bli lättare att anställa om det tilläts fler undantag i LAS. Hur påverkar detta möjligheten att anställa frågar jag mig? Har företaget behov av att anställa begränsas inte detta av LAS. När det kommer till flexibiliteten har jag noterat att det talas tyst om de karensdagar gentemot A-kassan som infaller vid egen uppsägning. Detta skulle naturligtvis motivera personal som önskar prova andra yrken eller arbetsplatser att vara mer benägna till en större flexibilitet. Om de som förespråkar förändring i LAS verkligen vore intresserade av att förbättra för både arbetare och arbetsgivare. Skulle det föras en konstruktiv dialog där parterna tillsammans utarbetar kortsiktiga och långsiktigt hållbara lösningar med trygga tillsvidareanställningar och en produktiv välmående personal. Detta skulle även ha en positiv påverkan utanför arbetsplatsen och hur bankerna exempelvis bedömer oss när det handlar om lånelöften vid bostadsköp eller andra större investeringar.
Krönika av Ronnie Boenke
Hjälp varandra, er själva och framtida generationer genom att göra IF Metall till en starkare fackförening tillsammans. Detta når vi bäst genom att organisera oss, så värva dina kollegor.