Vår framtid inom kalk, arbete, natur och vatten
- Gotland
- 23 januari 2017
Allt vi människor gör påverkar där vi lever. Vi behöver mycket olika saker som mat, jobb, vi vill ha fredagsmys och mobiltelefoner. Kalk är en nödvändig produkt vid framställning av nästan alla dessa produkterna. På Gotland finns det kalk som är relativt enkel att bryta och frakta på ett miljömässigt bra sätt. Kvalitén lämpar sig väldigt bra vid framställningen därför är kalken så attraktiv.
Kvalitén vi har finns inte i Östersjöområdet utan kräver i långa transporter. Brytningen sker på ett kontrollerat sätt med metoder som gör relativt små sår i naturen utöver att det lämnar en stor grop där stenen varit.
Vi behöver mer vatten på Gotland särskilt sommartid. Om inget görs så blir det stora problem i framtiden. Kortsiktigt har det lösts med att gräva en ledning från Bästeträsk och använda det vattnet. Framtida lösning är att ta vara på allt vatten som finns, nederbörd kräver stora lagringsutrymmen, sjöar fyllas. En sådan reservoar är kostsam och tveksamt var den ska ligga. Här sammanfaller kommunens behov med näringslivet och vi hoppas på samarbeten mellan regionen och näringslivet.
Det finns få arbetstillfällen på Gotland de vi har måste vi försvara annars dör Gotland och särskilt landsbygden är i ett utsatt läge. De värden som kalkbrytningen ger är ovärderliga för Gotland och uppemot 750 sysselsätts inom kalk och cementindustrin på norra Gotland. Om brotten försvinner försvinner jobben och bygden dör och avfolkas väldigt snabbt andra jobb finns inte att få så det blir att flytta från ön för många.
Beslutet om Natura 2000 påverkade återigen den pågående processen. Gotland har kan inte riskera att jobben äventyras. Då äventyras väldigt mycket som inte går att återställa. Om nu Gotlands bästa ska gälla. Frågan har pågått länge och vårt seminarium 2006 i Bläse tyckte vi då var uttömmande då aktörer från alla sidor deltog och vi var tämligen överens om slutsatsen vid seminariet. Nu är det mer än 10 år senare.