Ljus framtid för motorbranschen
- 19 mars 2019
På Tullängsskolan i Örebro får eleverna sin praktiska undervisning i en stor, ljus hall med modern utrustning. Skolan var en av de första att bli certifierad som Motorbranschcollege och verksamheten har sedan dess fått ett lyft. Bland sistaårseleverna är det flera som redan fått jobb, trots att det är månader kvar till studenten. Victor Lundqvist är en av dem, han har kontrakt klart med Rejmes.
Victor Lundqvist har alltid varit intresserad av bilar, så yrkesvalet kom naturligt.
– Jag har fått intresset från pappa, vi höll på mycket med motorer och bilar när jag växte upp. Men jag har blivit mer och mer intresserad med åren.
Utbildningen på Tullängsskolan ger han gott betyg.
– Lärarna är väldigt kunniga, de kommer från branschen och vet hur det är. Lokalerna är också bra. Jag gillar att det är mycket praktik. Det gör att man får känna på jobbet på riktigt, säger Victor Lundqvist.
Vände trenden
Certifieringen som Motorbranschcollege, MBC, är ett led i en långvarig satsning att lyfta det fordonstekniska programmet på Tullängsskolan, berättar programmets rektor Alexander Wilhelmson.
– Redan 2011 började ett arbete för att få fler motiverade elever. Några år senare skrevs samarbetsavtalet med Volvo, som sedan dess stöttat skolan. Samarbetet lade grunden till att vi kunde bli certifierade.
De sex kriterierna som alla MBC-skolor förbinder sig att följa fungerar utmärkt, tycker Alexander Wilhelmson.
– De är ett bra stöd och har hjälpt till att öka kvaliteten i vår undervisning. Följer vi kriterierna gör vi det som branschen vill ha.
Ökat söktryck och stolta lärare
Finns det då några nackdelar med certifieringen och kriterierna? Alexander
Wilhelmson tänker efter.
– Ja, det är resurs- och tidskrävande att följa kriterierna. Men det är egentligen ingen nackdel, för certifieringen ger så mycket. Söktrycket har ökat, lärarna är stolta över att arbeta på skolan och MBC-certifieringen kan vi använda i elevrekryteringen. Men det gäller att hitta former. Vi arbetar för att en av lärarna ska ha arbetet med MBC-frågor som en del av sin tjänst.
Jobb som väntar
Tredjeårseleven Victor Lundqvist ser ljust på framtiden inom motorbranschen. Efter studenten börjar han jobba hos Rejmes, en av skolans samarbetspartners.
– Det kommer alltid att finnas jobb för den som är duktig. Jag har fått en bra utbildning här på skolan.