Psykosocial arbetsmiljö och mobbning på jobbet
Många tänker på de fysiska förutsättningarna när det handlar om arbetsmiljö. Men det handlar minst lika mycket om den sociala miljön. Oavsett om du är en chef som vill ta tag i den sociala arbetsmiljön eller om du har blivit kränkt på jobbet kan det vara bra att ha koll på vad som gäller.
Ingen ska behöva bli sjuk eller må dåligt på grund av kränkande behandling på arbetsplatsen. Det kan nog alla skriva under på. Samtidigt är det väldigt många som mår dåligt av den sociala arbetsmiljön. Det kan bero på stress, mobbning, sexuella trakasserier eller bristande ledarskap.
Stora fördelar att arbeta med social arbetsmiljö
En av de vanligaste orsakerna till sjukfrånvaro är psykisk ohälsa. Förutom det personliga lidandet för den drabbade påverkar det även organisationen negativt i form av produktionsbortfall. Det har lett till att allt fler arbetsgivare ser fördelarna med att arbeta med den sociala arbetsmiljön.
Forskning visar att det är lönsamt att arbeta långsiktigt och systematiskt med att förebygga (och åtgärda) psykisk ohälsa. Det är också viktigt med snabba insatser när ohälsa uppstår samt ett aktivt rehabiliteringsarbete för den som blir sjuk.
Vad är psykosocial arbetsmiljö?
Psykosocial arbetsmiljö handlar om hur vi mår på jobbet, hur vi trivs med våra arbetskamrater och hur vi behandlar varandra. I dag kallas det oftast för organisatorisk och social arbetsmiljö (eller OSA). Syftet med att ändra begreppet är att tydliggöra organisationens och arbetsgivarens betydelse i de anställdas välmående. Begreppet infördes i Arbetsmiljöverkets föreskrifter för OSA som började gälla i mars 2016.
En bra organisatorisk och social arbetsmiljö kan handla om allt ifrån trygga anställningar, möjlighet till personlig utveckling eller ett bra samarbete i arbetslaget. Men framförallt ett tydligt avståndstagande mot mobbning och diskriminering. Enligt föreskrifterna måste arbetsgivaren bland annat klargöra tydligt att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten. Detta görs vanligtvis i en skriftlig policy.
Vad är kränkande särbehandling?
Kränkande särbehandling i arbetslivet kan vara till exempel mobbning och diskriminering. Det kan även handla om att systematiskt frysa ut någon eller att undanhålla information. Men vad är en kränkning på jobbet? Tänk på att det som upplevs som kränkande särbehandling av den som blir utsatt kanske inte upplevs på samma sätt av andra.
Exempel på kränkande särbehandling på arbetsplatsen
- Sexuella trakasserier
- Sexistiska skämt
- Ryktesspridning på jobbet
- Kränkande ord och elaka kommentarer
- Att frysa ut någon
- Att inte bjuda in till olika möten
- Leta efter fel och brister hos den enskilde
- Att undanhålla information
Det här måste du som arbetsgivare göra
Arbetsgivaren ska (som vi tidigare nämnt) klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten. Detta görs lämpligen i en skriftlig policy. Utöver det har chefer och arbetsledande personal ett särskilt ansvar när det gäller att förebygga, uppmärksamma och hantera kränkande särbehandling.
Arbetsgivaren ska även se till att det finns rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras. Det måste vara tydligt vem som tar emot information om att kränkande särbehandling förekommer. Vad som händer med informationen, vad mottagaren ska göra, och hur och var de som är utsatta snabbt kan få hjälp.
Arbetsgivaren ska utreda orsakerna så att risker för ohälsa kan förebyggas i fortsättningen. En undermålig utredning när det gäller kränkande särbehandling kan vara skadligt både ur arbetsmiljö- och hälsosynpunkt. Den som genomför en utredning bör därför ha tillräcklig kompetens, möjlighet att agera opartiskt och ha de berördas förtroende.
Förebygg kränkande särbehandling
- Se till att vara en bra förebild
- Skapa ett arbetsklimat som kännetecknas av omtanke och stöd.
- Ha en pågående dialog om hur samtalsklimat och samarbete upplevs.
- Uppmuntra tydlig och öppen kommunikation.
- Vara uppmärksam på konflikter, arbetsbelastning och arbetsfördelning.
- Vara uppmärksam på konsekvenser av förändringar.
Som arbetsgivare kan finnas behov av att ingripa snabbt och göra en bedömning av situationen för att förhindra att den förvärras. Ofta är det lämpligt att ge företagshälsovård eller annan sakkunnig uppdraget att ge stöd och hjälp.
Vill du anmäla mobbning på jobbet?
Kränkande särbehandling som till exempel mobbning ska rapporteras till närmaste chef. Men att anmäla mobbning på en arbetsplats kan kännas tufft. Speciellt om du blivit kränkt på jobbet av chefen. Du kan alltid vända dig till en högre chef om det känns bättre, eller till skyddsombudet. Du kan också alltid kontakta den fackliga klubben på arbetsplatsen eller din lokala avdelning i IF Metall.
Arbetsmiljölagstiftningens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall. Den reglerar alltså inte frågor om kompensation och skuld. En arbetstagarorganisation eller juridiskt ombud kan däremot ge juridisk hjälp om du skulle vilja gå vidare.
Läs mer
- Här kan du läsa mer om den fysiska arbetsmiljön
- Här kan du läsa mer om diskriminering på jobbet