Frågor och svar om semester
På den här sidan har vi samlat frågor och svar om din semester. Det kan handla om semesterlön, besked om när och hur länge du har rätt till semester.
Räkna ut din semesterlön och dina semesterdagar
Har du koll på din semesterlön och dina betalda semesterdagar? Så här räknar du.
Vem bestämmer hur länge och när jag får ta semester?
Den svenska semesterlagen ger alla anställda rätt till fem veckors semester per semesterår. Av dessa har den anställde rätt till fyra veckors sammanhängande semester under tiden juni – augusti månad. När exakt dessa fyra veckor ska förläggas under perioden är en fråga som arbetsgivaren och de lokala fackliga förtroendevalda måste förhandla om.
När har jag rätt att få besked om semestern?
Allra senast två månader före det datum som huvudsemestern, det vill säga de fyra veckorna, förläggas under juni–augusti har jag rätt att få besked.
Kan arbetsgivaren ändra beslut om beviljad semester för att beordra mig att arbeta under semestern, om det exempelvis kommer in en stororder?
Nej, överenskommelse om semester är bindande och kan inte ensidigt brytas av vare sig arbetsgivaren eller arbetstagaren.
Måste jag som anställd ta ut min semester?
Den som inte har varit anställd tillräckligt länge för att få semesterlön är inte skyldig att ta ut semestern. Även om jag inte har intjänad semesterlön har jag rätt att ta ut semester, men den är då obetald ledighet. För den som däremot har intjänad semesterledighet och lön är arbetsgivaren skyldig att se till att den anställde tar ut sin semester.
Kan man få betald semester i förskott?
I vissa avtal finns detta inskrivet i riksavtalet. På en del arbetsplatser finns det betald förskottssemester avtalad genom lokala förhandlingar. Även om det inte finns i riksavtalet är det alltså viktigt att känna till om och exakt vad som är avtalat på den egna arbetsplatsen.
Om jag ändå är osäker, vart vänder jag mig?
Som medlem vänder du dig i första hand till den som är facklig representant på din arbetsplats.
Är du förtroendevald och behöver veta mer kontaktar du din avdelning. Regler och lagar runt semesterlön och dagar kräver en hel del övningsräkning, sen är det alltid bra att som förtroendevald gå en facklig avtalskurs där bland annat semesterregler ingår.