Samarbete ger styrka och ökad medlemsservice
Checklistan inför att två avdelningar snart ska bli en, den är snart en hel bok. Det är mycket som ska tänkas igenom och få att gå i lås. Men på Gotland och i Dackebygden är tongångarna ändå positiva.
Samarbetet är redan i gång både när det gäller dialog och praktiskt arbete. Det blir en utveckling för vår fackliga verksamhet och jag ser det som en ren möjlighet för oss. Det säger Tony Ekman, ombudsman på IF Metall Gotland, just efter det att han slitit med en administrativ uppgift som gick bra ända fram till ”sista klicket”.
– Som liten avdelning känns det ibland omöjligt att både kunna och hinna med lika mycket som en stor avdelning. Därför ser jag enbart fördelar med att få tillgång till Dackebygdens kompetens och resurser.
Lokal närvaro och identitet
Mikael Nilsson, som länge varit ganska ensam i avdelningen på Gotland, instämmer i att det administrativa har växt och tar mycket tid i anspråk för honom som ombudsman.
– Vi tjänar alla på att få stöd i det praktiska. Samtidigt är det viktigt att behålla den lokala närvaron och vår identitet. Facklig närvaro på arbetsplatserna är oerhört viktig. Det är där, runt fikaborden, som vardagen och facket diskuteras, menar Mikael Nilsson.
På Gotland blir det därför kvar en expedition med en ombudsman och en administratör, samtidigt som Dackebygdens resurser finns tillgängliga. På fackexpeditionen i Visby, som huserar flera förbund, kommer fortfarande dörren vara öppen för besökare.
– Ja, hos oss är det faktiskt fortfarande så att det kommer medlemmar på fysiska besök, berättar Tony Ekman.
Viktig roll för hela landet
När det gäller identiteten är det kanske inte heller så att gotlänningarna behöver oroa sig över att den ska försvinna. De i Sverige som inte känner till Gotland är nog ganska få. Den natursköna och ovanliga miljön, som i år slagit alla besöksrekord, är en känd identitet. Men även de ständiga diskussionerna om kalkstensbrottens vara eller icke vara.
– Många har åsikter om miljön och kalkstensbrotten, men det är avsevärt färre som vet vilken betydelse Gotlands kalksten har för hela vårt land, menar Kjell Wahlström, avdelningsordförande IF Metall Gotland.
Men Kjell Wahlström är också vice klubbordförande på Cementa och har denna sommar haft minst sagt bråda dagar när beslut kom om att brytningen skulle stoppas efter den sista oktober i år. För att sedan ändras till ytterligare åtta månader, eftersom nuvarande tillstånd rymmer den mängden som fortfarande finns att bryta.
– Inte ens jag själv, som jobbar på Cementa, kände till alla delar där vår kalk spelar en helt avgörande roll. Som att gruvindustrin behöver den för att kunna göra stål och plåt, som i sin tur bilindustrin behöver.
– Självklart tar detta tid och kraft. Vi är en liten del till mängden medlemmar, men har en stark identitet och kommer ha nytta av Dackebygdens större resurser, menar Kjell Wahlström.
Veteran på samarbete
I Dackebygden svarar ofta Malin Arkström när medlemmar från Gotland ringer.
– Jag har bara upplevt positiva medlemmar. De kan bli lite förvånade att jag inte pratar gotländska, men ändå glada att få svar på sina frågor. Jag tror det här blir bra!
Och Malin Arkström vet vad hon pratar om. Hon har varit med om fyra sammanslagningar under sina år.
– Vi är ju redan i gång och våra styrelser har täta kontakter.
Namnet, fördelningar och struktur – dit har man ännu inte nått, det kommer sedan. På många sätt är de båda avdelningarna lika och med samma tänk: en landsortsregion där lokal närvaro på många små arbetsplatser är oerhört viktig.
– Det viktiga är att vi jobbar tillsammans och att så många som möjligt känner sig delaktiga, säger Elvis Prakatur, avdelningsordförande IF Metall Dackebygden.
En gemensam avdelning
Årsskiftet 2022–2023 blir Gotland – Dackebygden en gemensam avdelning.
Dackebygden:
12 940 medlemmar
681 arbetsplatser
Gotland:
1 096 medlemmar
155 arbetsplatser
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 7-2021 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.