Volvo verkstadsklubb vågar vägra diskriminering
Verkligheten visar att det inte går att luta sig tillbaka och tro att problemen med kränkningar och diskriminering löser sig själva. Människor beter sig ibland mot varandra på ett sätt som inte är acceptabelt. Det kan handla om språkbruk, hur man bemöter andra eller om sådant som ovälkommen beröring.
På Volvo i Göteborg samarbetar IF Metallklubben och företaget för att förebygga
kränkningar, trakasserier och diskriminering.
– Vi som är förtroendevalda måste tänka på att vi är förebilder. Vi ska leva upp till IF Metalls värdegrund och visa medlemmarna att det är viktigt hur vi beter oss mot varandra, säger Adrian Avdullahu, vice huvudskyddsombud på Volvo Verkstadsklubb i Göteborg, en klubb med cirka 9 500 medlemmar på Lastvagnar Personvagnar AB.
Att vara en stor klubb har både för- och nackdelar, menar Adrian Avdullahu, som tycker att arbetet med att se till att alla känner sig trygga och välkomna på arbetet är för viktigt för att inte prioriteras.
Jobbar på flera sätt
– Vi jobbar dels tillsammansmmed arbetsgivaren, dels internt. Klubben har en jämställdhets- och mångfaldskommitté och företaget har motsvarande. I företagets motsvarighet är också fackklubben representerad. Där tas besluten om hur det förebyggande arbetet ska drivas, liksom hur ärenden som rör sådant som kränkningar och sexuella trakasserier ska hanteras, om de uppstår.
– Under förra året hanterades ett 20-tal ärenden.
Varje fall kan tyckas vara ett för mycket, men då ska man komma ihåg att varje fall innebär att någon vågat be om hjälp.
– För en tid sedan fick vi, glädjande nog, anledning att anställa många nya på Volvo. Vi har fått in väldigt mycket ungdomar, vilket är fantastiskt roligt, men vi märkte också att det blev en liten krock. Det förekom jargonger och det blev en del ärenden, berättar Adrian Avdullahu.
Material blev underlag för diskussioner
Lösningen blev att ta fram ett material om hur man kan jobba med de här frågorna. Det fick igång en diskussion om sexuella trakasserier, kränkningar och liknande frågor.
– Vi ville dels visa vad lagen säger, dels bestämma vilket förhållningssätt vi ska ha. Men vi gav också information om vart man kan vända sig om något händer. Som anställd ska man alltid känna att man kan vända sig till någon som man har förtroende för, säger Adrian Avdullahu.
Hör Adrian Avdallahu berätta om att arbeta proaktivt mot kränkningar (länk till Youtube)
Tips för arbete mot diskriminering
- Samverka med arbetsgivaren både i det förebyggande arbetet och när något har gått fel. Det blir bäst när båda parter gemensamt tar ansvar för en god arbetsmiljö.
- Se till att arbetet mot diskriminering pågår kontinuerligt. Det håller inte att börja leta efter ett papper i en pärm när något redan har hänt, det måste finnas en levande diskussion om hur vi beter oss mot varandra.
- Sprid kunskap och medvetenhet om vad vi har att förhålla oss till när vi arbetar tillsammans.
Läs mer
Stopp! Att arbeta aktivt mot sexuella trakasserier och kränkningar på jobbet (pdf, 2 MB)
Diskriminering och likabehandling, en handledning (pdf, 4,9 MB)