Ung Verkstad – väg för unga till industrijobb
Ung Verkstad är metoden som varvar utbildning med praktik och ger unga arbetslösa chans till jobb inom industrin.
– Det är så kul att få pröva något helt nytt, en ny miljö och nya arbetsuppgifter, säger Johanna Forslund, en av ungdomarna som nu går utbildningen i Blekinge.
Konceptet Ung Verkstad startade i Värmland för några år sedan och går ut på att matcha arbetslösa unga utan erfarenhet från industrijobb med företag som söker arbetskraft. Modellen finns nu på fler håll i landet. I Blekinge, där projektet funnits sedan augusti 2017, är Pia Eklundh projektledare.
– Metoden går ut på APL, arbetsplatsförlagt lärande. Ungdomarna får utbildning som varvas med praktik. Vissa saker lär man sig inte i skolan, utan det krävs att man får pröva i verkligheten, säger Pia Eklundh.
De unga behövs
Ung Verkstad i Blekinge är ett samarbete mellan IF Metall, Arbetsförmedlingen och utbildningsföretagen Lernia och Montico. Det finns också en nära kontakt med företagen som deltar. Det ger god överblick över den kompetens som efterfrågas av arbetsgivarna. På så sätt får ungdomarna en utbildning som ger jobb.
Och de unga behövs i industrin.
– I Blekinge har det varit stor arbetslöshet. Men nu är det stora pensionsavgångar samtidigt som industrin går på högvarv. Vissa företag har inte folk att köra sina maskiner och andra avstår från att köpa in maskiner för de vet inte om de kan bemanna dem. Ungdomarna behövs verkligen, säger Pia Eklundh.
Arbetat inom andra yrken
De som deltar är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Många har utbildat sig och arbetat inom andra yrken, men vill pröva något nytt. Det första steget är en fyra veckor lång prova på-utbildning innan en basutbildning tar vid. Den är ungefär 19 veckor, men är individuellt anpassad, så längden varierar beroende på tidigare erfarenheter. Sedan är det dags för
praktik, APL.
– När praktiken är slut blir en del anställda. Men ungdomarna kan också välja att ta en påbyggnadsutbildning. Där kan de ta licens för till exempel svets eller CNC, flera licenser eller en utvald. Man kan också välja olika inriktningar, som underhåll. Påbyggnadsutbildningen kan vara upp till 32 veckor, berättar Pia Eklundh.
Framgångsrikt koncept
Ung Verkstad har varit väldigt framgångsrikt i Blekinge.
– Cirka 60 ungdomar har gått eller går basutbildningen. Av dem har 17 gått ut i jobb och 24 går påbyggnadsutbildning.
En av ungdomarna som just nu går basutbildningen är 22-åriga Johanna Forslund.
– Tidigare har jag arbetat med människor, bland annat som personlig assistent, vaktmästare och badvakt. Men jag kände att det inte riktigt var min grej. Jag vill hitta ett yrke där jag får jobba fysiskt med kroppen, då mår jag bäst.
Att hon sökte sig till Ung Verkstad och industrin var en ren slump.
– Min väns pappa, som jobbar inom industrin, berättade att de söker folk, framför allt tjejer. Vi tyckte jobbet lät lockande. Från Arbetsförmedlingen fick jag sen information om Ung Verkstad och ville testa, berättar Johanna Forslund.
Kul och kreativt att svetsa
Hon är nöjd med utbildningen där hon fått pröva på massor av olika saker. Men hon har en klar favorit.
– Jag har fastnat mest för svets. Det är kreativt, jag gillar att jobba med händerna och inte bara sitta framför en dator. Här får vi verkligen pröva på yrket, göra egna ritningar, använda olika svetsmetoder.
Siktet är inställt på ett jobb i industrin efter utbildningen, kanske som svetsare.
– Det är så kul att ha fått pröva något helt nytt, en ny miljö och nya arbetsuppgifter. Framtiden tar jag som den kommer. Livet är fullt av överraskningar.