Aktiva åtgärder mot diskriminering
- Förtroendevald
- 10 december 2019
I dag samarbetar fack och arbetsgivare på Sandvik systematiskt för att förebygga diskriminering och sexuella trakasserier. Men det var en tuff period vid uppstarten: "Det var mycket som kom upp till ytan då, arbetskamrater som upplevt allt från ovälkomna beröringar till ren mobbning", berättar Pär Jansson, förtroendevald på Sandvik Mining Rock Tools i Sandviken.
Det var på arbetsgivarens initiativ som arbetet med aktiva åtgärder inleddes.
– Först utsågs en likabehandlingsgrupp, där arbetsgivaren och alla facken är med. Sedan har vi följt diskrimineringslagens krav på aktiva åtgärder. Det finns tydliga instruktioner om hur man ska arbeta med de här frågorna.
Vad har då åtgärderna resulterat i hittills?
– En bra sak är att vi har förhandlat fram ett nytt lönesystem som uteslutande bygger på kunskap, vilket underlättar när vi genomför lönekartläggning och jämställda löner. Tidigare hade vi individuell lönesättning.
– Vi har också fått till en likabehandlingsplan där det tydligt framgår att trakasserier och sexuella trakasserier inte är tillåtet. Och att chefer på alla nivåer ansvarar för att uppmärksamma och åtgärda den här typen av beteenden.
”Högt i tak” skadar
På arbetsplatsen har man dessutom börjat prata om sådant som tidigare ofta undveks, berättar Pär Jansson:
– Jag upplever att vi har fått en annan öppenhet, börjat prata om vad som är okej och inte. Och det finns en annan förståelse för hur så kallat ”högt i tak” kan skada och såra.
Ändå blev det lite av en chock när olika former av kränkningar och trakasserier mellan arbetskamrater plötsligt kom upp till ytan.
– Vi fick in ganska många vittnesmål om allt från ovälkomna beröringar och närgångna blickar till icke önskvärda komplimanger och anspelningar, och i vissa fall handlade det om ren mobbning.
Skyldighet att utreda
Och det är precis så det ska gå till: den som upplever sig vara utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkningar ska antingen kontakta sin fackklubb eller arbetsgivaren.
– Många medlemmar kommer direkt till mig, och då försöker jag vara en aktiv lyssnare. Men jag tar aldrig ställning i sakfrågan. Och jag är ingen terapeut. Det kanske låter kallt, men mitt uppdrag är att försöka förstå vad som faktiskt har hänt, säger Pär Jansson.
Därefter överlämnar Pär Jansson och klubben ärendet till arbetsgivaren, som har en skyldighet att både utreda och åtgärda det som hänt.
– Men jag, eller någon annan från klubben, följer alltid med som stöd på möten och uppföljningar om medlemmen vill det.
Aktiva åtgärder – det här ska du göra
Aktiva åtgärder måste ske kontinuerligt. Det räcker alltså inte med ett policydokument, utan arbetet ska vara en ständigt pågående process som genomförs i fyra steg:
- Undersök om det finns risker för diskriminering i verksamheten.
- Analysera orsakerna till de risker och hinder som du har upptäckt.
- Genomför åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter.
- Följ upp och utvärdera arbetet.
Fler tips för att jobba vidare
- På DO:s webbplats om aktiva åtgärder finns en guide med tips och konkreta exempel.
- Spelet Inkludo har tagits fram av Prevent. Genom spelet får man igång bra samtal om värderingar.
- "Diskriminering och likabehandling – en handledning" finns här som pdf och går även att beställa i IF Metalls webbshop.
Läs mer
Artikeln finns i nummer 10-2019 av tidningen Info för förtroendevalda