Hälften var istället för dubbelt
När ungdomskommittén bjöd in till föredrag om jämställdhet gällde inbjudan med partner. Att förändra synsätt och prata om jämställdhet handlar i högsta grad om både kvinna och man, tycker Lina Nyberg, ordförande för ungdomskommittén i IF Metall Malmfälten.
– För mig som mamma var en av de svåraste sakerna att ta ett steg tillbaka och att acceptera att min sambo hade andra rutiner när han var hemma än vad jag hade, men också en av de absolut viktigaste. Insikten i vad det innebär att vara hemma är en ovärderlig kunskap för båda och inte alltid så kul som en kan tro. Och att dela skapar förståelse, menar Lina Nyberg.
Lina Nyberg och hennes sambo har från början delat 50/50 på att vara föräldralediga. Och nu när hon är hemma med sitt andra barn ser hon bara fördelar.
– Det är en frihet att känna sig fullkomligt trygg med att ens partner är lika viktig och delaktig i barnens ögon som jag. Jag kan vara på jobbet och resa i jobbet utan att jag är orolig att de saknar en trygg zon.
Viktigt hur vi uttrycker oss
Ändra attityd och hur vi pratar är viktiga delar för att ändra invanda normer, tycker Lina Nyberg.
– Väldigt ofta pratar man om att de 90 dagarna av föräldraledigheten vikta för pappan är ”låsta för pappan”. Det låter som att det är ett straff för pappan att vara hemma med sina barn. Jag har aldrig hört någon säga att det är ”låst för mamman”, säger Lina Nyberg, och
fortsätter:
– Hur vi uttrycker oss är viktigt, ska vi förändra attityder måste vi börja prata om dem. Att få vara hemma med sina barn är ett privilegium och få länder förunnat. De är ju de bästa vi har och delat ansvar blir dubbel glädje.