De har receptet: Så tar vi emot unga
- 21 maj 2019
Se till att sommarjobbarna känner sig välkomna, får lära sig om säkerhet och roterar mellan olika arbetsuppgifter. Det receptet för hur man tar emot unga på jobbet praktiseras av Rasmus Svensson och Veronika Härling på Swegon i Kvänum utanför Vara.
Varje år kommer ett antal unga på sommarjobb. De kommer i princip direkt från skolan, berättar Rasmus Svensson, ungdomsansvarig i klubben som har 200 medlemmar.
Fika med facket
En och annan av sommarjobbarna har gått med i facket redan under studietiden.
– Men generellt är kunskapen om arbetslivet och facket låg. Vi försöker samla ihop alla nya till en facklig introduktion. Både för att de ska känna till sina rättigheter och för att vi ska kunna värva.
Men det mesta förmedlas ändå på fikarasten och när de har frågor, menar Rasmus Svensson.
Välkomna dem
Det är en del att tänka på när man tar emot unga på deras första jobb. För Rasmus Svensson är prio ett att få dem att trivas.
– De måste känna sig välkomna. Ser jag någon sitta ensam på rasten byter jag bord och försöker få igång ett samtal. Det handlar inte alltid om jobbet, utan lite snack sådär för att få med dem i gemenskapen. Jag vill visa att de inte ska vara rädda för att ställa frågor.
Ibland krävs dock ett och annat handfast tips om hur det går till på en arbetsplats.
– Ta inte upp mobilen och stå och knappa på den. Även om du inte har något att göra ser det illa ut. Det har jag tipsat om några gånger. Det kan vara sådant som gör om du får komma tillbaka och jobba eller inte, fortsätter Rasmus Svensson.
Säkerheten viktig
Arbetskamraten och skyddsombudet Veronika Härling började själv som sommarjobbare på Swegon, tillverkare av luftkonditioneringsaggregat.
– Det första jag tänker på är att lära dem om säkerheten så att det inte händer något. Bara en sådan sak som att påminna om handskar, här där vi skär i plåt, kan förebygga otäcka skador.
Veronika Härling och Rasmus Svensson tycker att man måste ha lite överseende med de yngre och att man har ett ansvar att lära dem både om facket och arbetslivet i stort.
– En sak som irriterar mig ärnär cheferna sätter sommarjobbare och praktikanter på monotona jobb. Då brukar jag gå in och se till att de får gå med och rotera som vi andra. Det blir roligare och de lär sig mer, vilket ökar chansen att de kommer tillbaka, avslutar Rasmus Svensson.
Glada och säkra sommarjobbare à la Rasmus och Veronika
- Se till att de känner sig välkomna!
- Se till att de får information om säkerheten
- Låt dem rotera mellan arbetsuppgifter