Magstarkt påstående om skyddsombuden
- Förbundet
- 9 oktober 2019
I en tid när dödsolyckorna ökar borde arbetsgivarorganisationernas främsta fokus vara att göra allt som står i deras makt för att öka säkerheten på svenska arbetsplatser, i samarbete med oss i facket. Det skriver förbundsordförande Marie Nilsson i en replik till Svenskt Näringsliv och Företagarna.
IF Metall har länge krävt att regionala skyddsombud ska få tillträde till fler arbetsplatser. I spåren av de ökande dödsolyckorna har regeringen äntligen lyssnat på oss och kommer att lägga fram ett sådant förslag.
I Svenska Dagbladet (23/9) skriver företrädare för Svenskt Näringsliv och Företagarna att det ”riskerar att underminera det lokala arbetsmiljöarbetet”. Det är onekligen ett magstarkt påstående.
Fakta är följande: Under 2018 rapporterade IF Metalls regionala skyddsombud nästan 17 000 brister i arbetsmiljön. Det var nästan 500 fler än 2017. Brister i brand- och räddningsutrustning och maskiner var de vanligaste anmärkningarna.
Dessa siffror, hämtade direkt från industrins verklighet, visar hur viktiga de regionala skyddsombuden är för att förebygga skador och olyckor på arbetsplatser som saknar egen skyddskommitté.
Oftast upptäcker de bristerna i tid, så att de kan åtgärdas innan det går illa.
I en tid när dödsolyckorna ökar borde arbetsgivarorganisationernas främsta fokus vara att göra allt som står i deras makt för att öka säkerheten på svenska arbetsplatser, i samarbete med oss i facket.
I stället väljer Svenskt Näringsliv och Företagarna att motarbeta de regionala skyddsombuden. De bör inte få tillträde till fler arbetsplatser utan tvärtom ersättas med ”oberoende arbetsmiljörådgivare”.
Ett fungerande system för att upptäcka och åtgärda säkerhetsbrister i arbetsmiljön, som kan rädda både hälsa och liv, ska alltså skrotas. Det är en obegriplig ståndpunkt.
Om inte det viktigaste för skribenterna helt enkelt är att inskränka fackets makt.
IF Metalls regionala skyddsombud lägger ner mycket tid och stor energi på att stötta arbetstagare och arbetsgivare i deras dagliga arbetsmiljöarbete. För att en säker och hållbar arbetsmiljö är något vi allra bästa åstadkommer tillsammans, i samarbete.
Som förbundsordförande för IF Metall bjuder jag härmed in Svenskt Näringsliv och Företagarna att hänga med ett av våra fantastiska regionala skyddsombud på en skyddsrond.
Då kan ni på plats se hur vi tillsammans med era medlemsföretag skapar en hållbar arbetsmiljö.
Marie Nilsson
Förbundsordförande IF Metall
Texten publicerades i Svenska Dagbladet den 23 september 2019