IF Metalls medlemmar: Vi får inte nog med kompetensutveckling
- Förbundet
- 29 januari 2019
Nästan hälften av IF Metalls medlemmar tycker inte att arbetsgivaren tar ansvar för att ge den kompetensutveckling som behövs. Drygt var tredje tror att det skulle vara svårt att få ett nytt, motsvarande jobb någon annanstans om de förlorade jobbet. Det visar en ny undersökning från Novus.
– Arbetsgivarna måste bli skyldiga att erbjuda de anställda mer kompetensutveckling, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
IF Metall ställde samma frågor i en medlemsundersökning i december 2017. Sedan dess har bara marginella förändringar skett.
– Det är tråkigt, men inte oväntat, att vi ser så små förändringar i företagens satsningar på kompetensutveckling. I högkonjunktur satsar man inte på grund av för hög arbetsbelastning, i lågkonjunktur är argumentet att man inte har råd, säger Marie Nilsson.
Det talas mycket om behoven av att möta den ökade digitaliseringen och automatiseringen. De flesta är eniga om att kompetensutveckling är en oerhört viktig fråga för att svensk industri ska kunna behålla sin konkurrenskraft.
– Men trots det tycks det gå trögt att avsätta resurser till kompetensutveckling. Inte bara arbetsgivarna, utan även politikerna, måste omsätta de vackra orden i praktisk handling. säger Marie Nilsson.
Industriarbetarna behöver rustas för att kunna ta de nya, mer avancerade jobben som ersätter de gamla. Redan i dag har industrin svårt att få tag i rätt utbildad arbetskraft.
– En del av lösningen är att lyfta de redan anställdas kompetens. Vi vill se ett utvecklat system för livslångt lärande. En viktig pusselbit är ett utbud av kurser och utbud som kan kombineras med en anställning, säger Marie Nilsson.
Undersökningen i korthet
(förändring från samma undersökning 2017 inom parentes)
- 46 procent av IF Metalls medlemmar tycker inte att arbetsgivaren tar ansvar för att ge den kompetensutveckling som behövs. (-4 procent)
- 35 procent tror det skulle vara svårt eller mycket svårt att få ett nytt motsvarande jobb om de skulle bli arbetslösa. (-3 procent)
- 44 procent uppger att de ej utvecklas i sitt arbete (-3 procent)
- 67 procent har inte fått någon kompetensutveckling det senaste året (+1 procent)
- 25 procent är oroliga för att deras kompetens inte räcker till i framtiden (+1 procent)
- 68 procent har inte tillsammans med chefen gjort en plan för sin kompetensutveckling (-1 procent)
Fakta om undersökningen
- 4396 genomförda webbintervjuer bland IF Metalls medlemmar
- Svarsfrekvens: 50,3% har genomfört hela intervjun
- Resultaten har viktats på kön/ålder samt eventuella förtroendeuppdrag.
Frågor besvaras av IF Metalls presstjänst 08 786 82 44