Ingen ska behöva dö av jobbet
- Förbundet
- 21 juni 2018
”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Krönika DA den 21 juni 2018
I valrörelsen kräver IF Metall att ingen ska behöva dö av jobbet. Det kan låta helt självklart, men förra året dog 55 personer på arbetsplatser i Sverige. Det är 55 för mycket.
Ingen ska heller behöva skada sig på jobbet. Men fyra av tio medlemmar i IF Metall – särskilt unga – har det senaste året varit rädda för just det. Det visar en ny undersökning från Novus.
Att unga är särskilt oroliga förvånar inte. De får ofta utföra arbetsuppgifter som äldre inte orkar, och har oftare osäkra anställningar, vilket gör det svårare att säga ifrån. Unga mellan 16 och 25 i industrin har en något högre skaderisk än äldre, visar en rapport från AFA Försäkring.
Arbetsmiljöverkets rapport om arbetsorsakade besvär 2016 visar på arbetsmiljöproblem inom industrin. Bland gjutare, svetsare och plåtslagare hade över var tredje haft besvär som orsakats av arbetet under det senaste året. Det var en klar ökning sedan 2014.
Alliansregeringen skar ner resurserna till Arbetsmiljöverket och lade ner det världsledande Arbetslivsinstitutet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har ökat antalet arbetsmiljöinspektörer och startat en ny myndighet för kunskap om arbetsmiljö.
Det räcker inte. Företagshälsovården måste byggas ut. Och vi vill se kraftfulla satsningar på de regionala skyddsombuden, som är viktiga för säkerheten på mindre arbetsplatser som saknar egna skyddsombud.
Nu har Socialdemokraterna hörsammat våra krav, i sin handlingsplan för en trygg arbetsmarknad. Om Socialdemokraterna vinner valet lovar de att fler ska få tillgång till företagshälsovård. Samtidigt ska de regionala skyddsombuden få mer utbildning och tillträde till fler arbetsplatser.
Högern vill göra tvärtom. I höstas föreslog Svenskt Näringsliv att de regionala skyddsombuden skulle fråntas sin roll. I stället skulle oberoende inspektörer utses av Arbetsmiljöverket. Från fackliga representanter till inhyrda konsulter, helt enkelt.
Det var ett solklart försök att försvaga fackets ställning. När kritiken blev massiv backade Svenskt Näringsliv lite pliktskyldigt. Men Moderaterna i riksdagen har tagit upp tråden. De vill att de regionala skyddsombuden ska utvärderas.
IF Metall kommer aldrig att gå med på att minska de fackliga skyddsombudens makt. De ska inte försvagas, de ska förstärkas.
Samtidigt måste polis och åklagare få större resurser att utreda arbetsmiljöbrott. Att Socialdemokraterna vill förlänga preskriptionstiden är bra, men det räcker inte. Det ska straffa sig att slarva med säkerheten. För ingen ska behöva dö av eller skada sig på jobbet!
Marie Nilsson
förbundsordförande IF Metall