Studerandemedlem
Studerar du på gymnasiet med en inriktning inom industrin eller motorbranschen? Bli medlem i IF Metall – det är gratis och försäkringar och andra förmåner ingår. Gäller även om du jobbar extra på helger eller lov.

Gratis medlemskap för dig i gymnasiet
Pluggar du på gymnasiet med en inriktning som kan leda till arbete inom IF Metalls verksamhetsområden, industrin eller motorbranschen till exempel? Grattis – du har tagit första steget till jobb och karriär i spännande branscher som ligger i framkant i teknikutvecklingen och där du behövs.
Du kan också ha rätt till gratis studerandemedlemskap i IF Metall under din gymnasietid. Du får försäkringar, rådgivning och andra bra förmåner. Även du som har ett extrajobb eller jobbar på loven kan vara studerandemedlem i IF Metall.
Hur ansöker man om studerandemedlemskap?
Ansök direkt på webben med hjälp av Bank-ID. Klicka på knappen så kommer du direkt till ansökan för studerandemedlemmar.
Du blir medlem i en av våra lokala avdelningar, och det är dit du kan vända dig om du har frågor om medlemskapets innehåll, vad som gäller under skoltiden och efter studenten.
Här hittar du kontaktuppgifter till alla våra avdelningar.
Vad ingår i studerandemedlemskapet?
- Stöd och hjälp vid feriearbete – har du ett feriejobb på loven, är medlem och behöver hjälp, finns IF Metall där för dig. Du får hjälp med allt ifrån lönefrågor och säkerhetsfrågor till juridiska frågor.
- Bra förberedelse inför yrkeslivet – du kommer att vara förberedd och ha koll på dina rättigheter och skyldigheter som anställd när den dagen kommer.
- Försäkringar och medlemsförmåner – alla medlemmar i IF Metall under 65 år omfattas av Medlemsolycksfall Fritid och en kompletterande livförsäkring. Du kan även omfattas av ytterligare försäkringar via din avdelning. Dessutom har du chans att teckna fler försäkringar till förmånligt pris.
- Möjlighet att påverka – alla medlemmar får gå på medlemsmöten på avdelningen. Du kan även skicka in motioner (förslag på ändringar) till IF Metalls kongress vart tredje år.
- Medlemsutbildningar – i alla avdelningar finns studieansvariga som ordnar utbildningar för medlemmarna. Genom fackliga utbildningar lär du dig mer om vilka rättigheter och skyldigheter du har på arbetet. Att gå en facklig utbildning kostar inget, eftersom den finansieras genom medlemsavgiften.
- Delta på avdelningens aktiviteter – många avdelningar ordnar aktiviteter utöver den fackliga verksamheten. Det kan vara kulturella inslag, aktiviteter som vänder sig till ungdomar, barnfamiljer och pensionärsmedlemmar.
- Hemsidan och de inloggade medlemssidorna – här på hemsidan finns alltid det senaste inom förbundet, medlemssidorna är dina personliga sidor som endast du som medlem har tillgång till. Det är också där du anmäler ditt intresse till en facklig utbildning.
- Fritidsanläggningar – du får möjlighet att hyra fritidsstugor till förmånliga priser runt om i landet och i Europa.
- Medlemstidningen Dagens Arbete – berör allt ifrån arbetslivsfrågor till kultur. Där kan du läsa om vad som är på gång inom förbundet och på arbetsplatser över hela landet, reportage som kanske berör eller upprör med mera.