Frågor och svar om coronaviruset (covid-19)
Här har vi samlat frågor och svar om nya coronaviruset (covid-19) och hur det kan påverka dig som är medlem i IF Metall.

Sidan uppdaterad 2020-12-13
Frågor om arbetsmiljö
- Vi står väldigt nära varandra på jobbet. Är det verkligen säkert, med tanke på coronaviruset?
Enligt Folkhälsomyndigheten finns i dagsläget inga studier som visar en exakt gräns för vilket avstånd som är säkert. Men med tanke på hur droppsmitta sprids är ett riktmärke att hålla minst en armlängds avstånd. Om du känner oro, kontakta din klubb, eller din lokala IF Metall-avdelning om klubb saknas på arbetsplatsen.
- Hur ser vi till att arbetsmiljön blir bra med tanke på coronaviruset?
Nästan alla arbetsplatser påverkas av coronavirusets spridning och eftersom läget ständigt förändras behöver till exempel riskbedömningar göras oftare än vanligt. Det är som alltid arbetsgivaren som ansvarar för att arbetsmiljön är säker. Kontakta skyddsombudet, klubben eller din lokala IF Metall-avdelning om du har frågor om arbetsmiljön, till exempel om risker i samband med coronaviruset.
Här finns bra hjälpmedel för arbetsmiljöarbetet i coronatider:
Arbetsmiljön och nya coronaviruset (Prevent)
5 tips för arbetsmiljöarbete i coronatider (Suntarbetsliv)
Riskbedömningar och åtgärder mot smittspridning för arbetsgivare (Arbetsmiljöverket)
Frågor om sjukdom och frånvaro från jobbet
- Jag har blivit sjuk i covid-19. Vad innebär det ekonomiskt?
Om du är sjuk
Anmäl att du är sjuk till din arbetsgivare. Du får sjuklön som vid vilken annan sjukdom som helst och kan vara hemma 22 dagar utan läkarintyg, vilket är en ny bestämmelse från den 15 december. (Om din första sjukdag inträffar före 15 december behövs ett sjukintyg från dag 15.) Läs mer hos Försäkringskassan
Obs! Om du redan är deltidssjukskriven och blir sjukskriven på heltid, exempelvis på grund av covid-19, gäller samma regler som tidigare, alltså läkarintyg från dag 8. Läs mer hos Försäkringskassan
Dag 1: Du får ersättning från dag 1, eftersom karensavdraget (karensdagen) tillfälligt slopats. Första sjukdagen ersätts med ett schablonbelopp på 804 kronor före skatt. Du ansöker hos Försäkringskassan under Mina sidor där det finns en e-tjänst för att ansöka om ersättning för karens. Ersättningen betalas ut efter 3–5 arbetsdagar.
Dag 2-14: Sjuklön dag 2-14 betalas av arbetsgivaren som vanligt.
Från dag 15: Vid dag 15 kan man ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Om du eventuellt är smittbärare
Den som är – eller kan vara – smittad av en samhällsfarlig sjukdom, dit coronavirussjukdomen covid-19 räknas, kan ha rätt till så kallad smittbärarpenning. Är du eventuellt smittbärare och har fått läkarintyg om att du inte får arbeta på grund av det? Då kan du få smittbärarpenning genom Försäkringskassan. Läs mer om det hos Försäkringskassan
- Vad innebär det slopade karensavdraget?
Regeringen har meddelat att karensavdraget slopas från och med den 11 mars och året ut. Ett slopat karensavdrag innebär att du får ersättning även för första sjukdagen med ett schablonbelopp på 804 kronor före skatt. Pengarna betalas ut av Försäkringskassan. Du måste själv ansöka om att få pengarna. Du kan ansöka om ersättning retroaktivt. Du ansöker hos Försäkringskassan under Mina sidor där det finns en e-tjänst för att ansöka om ersättning för karens. Ersättningen betalas ut efter 3–5 arbetsdagar.
Sjuklön dag 2-14 betalas av arbetsgivaren som vanligt och från dag 15 kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
- Hur länge kan jag vara borta från jobbet utan läkarintyg?
Du kan vara hemma för sjukdom 22 dagar utan läkarintyg, vilket är en ny bestämmelse från den 15 december. (Om din första sjukdag inträffar före 15 december behövs ett sjukintyg från dag 15.) Läs mer hos Försäkringskassan
Obs! Om du redan är deltidssjukskriven och blir sjukskriven på heltid, exempelvis på grund av covid-19, gäller samma regler som tidigare, alltså läkarintyg från dag 8. Läs mer hos Försäkringskassan
- En person i min familj är sjuk i covid-19. Får jag gå till jobbet då?
Vid konstaterad covid-19 i hushållet ska alla i familjen vara hemma.
Den som är sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om covid-19 inte konstaterats, ska inte träffa andra människor. Det gäller även för den som bara känner sig lite sjuk.
Läs mer hos Folkhälsomyndigheten
- Förskolan är stängd på grund av coronasmitta, så jag måste vara hemma med mitt barn. Vilken ersättning kan jag få?
Om barnet är sjukt eller är smittbärare har du rätt att vara hemma för vård av barn med tillfällig föräldrapenning (vab). Du anmäler detta som vanligt via Försäkringskassan. Det gäller också om barnet misstänks vara smittbärare, till exempel om det funnits en coronasmittad person, vuxen eller barn, på förskolan. I ett sådant fall kan du behöva ett intyg från en läkare eller sjuksköterska för att kunna få tillfällig föräldrapenning. Ring din vårdcentral eller 1177 för att få ett sådant intyg.
Men om det skulle vara så att förskolan håller stängt i förebyggande syfte kommer saken i ett annat läge. Du kan inte få tillfällig föräldrapenning (vab). Det finns heller inga tydliga regler för ledighet från arbetet. Ta kontakt med din klubb eller avdelning för att hitta en lösning i samförstånd med arbetsgivaren, eftersom det här är en unik och extraordinär situation.
Här hittar du kontaktuppgifter till din avdelning - Jag är orolig för att bli smittad, får jag stanna hemma från jobbet då?
Nej, om du inte är sjuk är du skyldig att gå till jobbet.
- Min arbetskamrat har varit i ett coronadrabbat land nyligen. Får hen vara på jobbet då?
Det är arbetsgivaren som bestämmer i den här frågan. Arbetsgivaren kan bestämma att arbetskamraten ska vara hemma med lön efter resan, för att hindra smittspridning.
- Arbetsgivaren har börjat skicka hem folk på grund av misstänkt coronasmitta på jobbet. Jag är inte sjuk. Får jag lön ändå?
Ja, du får lön, eftersom du stått till förfogande för att arbeta. I de fall det är möjligt har du skyldighet att arbeta hemifrån.
- Kan jag vägra gå hem, trots att arbetsgivaren vill skicka hem alla?
Den frågan måste lösas från fall till fall. Kontakta din klubb eller lokala avdelning i IF Metall.
Här hittar du kontaktuppgifter till din avdelning
Frågor om varsel, permittering, korttidsarbete och arbetslöshet
- Min arbetsgivare hotar med varsel på grund av hur coronaviruset slår ekonomiskt mot företaget. Vad händer nu?
När det gäller varsel om uppsägning på grund av arbetsbrist finns bestämmelser i både kollektivavtal och lag. Dessa gäller, oavsett situationen med coronaviruset. Ta kontakt med din avdelning eller klubb för mer information om vad som gäller just där du jobbar.
Regeringen stöttar företagen på olika sätt. Bland annat genom att hjälpa krisdrabbade företag att betala löner (förslaget om korttidspermittering) och genom att ge anstånd med betalning av skatter. Mer information på regeringens hemsida.
- Vad innebär korttidspermittering?
Förslaget om korttidspermittering presenterades av regeringen den 16 mars och innebär att krisdrabbade företag får hjälp av staten att betala ut löner. Arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Syftet är att rädda svenska jobb.
Läs mer här >>> - Jag är permitterad med statligt stöd. Behöver jag själv ansöka för att få de statliga pengarna?
Nej, du behöver själv inte ansöka om pengar. Arbetsgivaren betalar din lön och ansöker därefter om det statliga stödet hos Tillväxtverket. Din lön blir 96, 94, eller 92,5 procent inklusive ob-tillägg, beroende på om ni går ned 20, 40 eller 60 procent i arbetstid.
- Jag är korttidspermitterad. Får jag jobba på ett annat företag under permitteringen?
Det generella svaret är nej. Du som anställd står fortfarande till arbetsgivarens förfogande. Men om du kommer överens med arbetsgivaren och arbetsgivaren ger sitt medgivande finns det inget som hindrar.
- Jag är förtroendevald och ska förhandla lokalt om korttidspermittering. Var finns information?
Det finns information till stöd för dig som är förtroendevald om korttidsarbete och korttidspermitteringsstöd.
Läs mer här >>> - Jag har blivit uppsagd. Vad gör jag nu?
Det första du ska göra om du blir arbetslös är att skriva in dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Gör det redan första arbetslösa dagen. Därefter ska du ansöka om ersättning hos a-kassan och sedan om ersättning från IF Metalls inkomstförsäkring, om du är medlem i IF Metall. Läs mer här >>>
Här kan du läsa mer om vad du kan göra på längre sikt om du blir arbetslös.
- Jag har blivit arbetslös och är medlem i IF Metall. Kan jag få ersättning från IF Metalls inkomstförsäkring?
Om du blev medlem i IF Metall före första arbetslösa dagen (första karensdagen i a-kassan) och har rätt till inkomstrelaterad ersättning från IF Metalls a-kassa kan du också ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen.
Läs mer om inkomstförsäkringen >>> - Vad innebär de nya reglerna för a-kassan?
Med anledning av coronapandemin har regeringen och samarbetspartierna föreslagit tillfälliga förändringar i a-kassans regler och ersättning under 2020. Mer information finns på IF Metalls a-kassas hemsida.
Läs mer hos IF Metalls a-kassa >>> - Blir min fackavgift lägre nu när jag blir permitterad med lägre lön?
Fackavgiften baseras på din inkomst. Sänks den så blir avgiften också lägre.
Frågor om IF Metalls försäkringar och covid-19
- Kan jag få ersättning från våra försäkringar om jag drabbats av covid-19?
Avtalsförsäkringar genom kollektivavtalet (administreras av AFA)
– Om du insjuknar i covid-19 kan du få ersättning från Avtalsgruppsjukförsäkringen, AGS, från dag 15 i sjukperioden.
– Om du avlider på grund av covid-19 gäller Tjänstegrupplivförsäkringen, TGL – den gäller alltid oavsett orsaken till dödsfallet.
– Skulle du bli smittad av covid-19 i ditt arbete gäller Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA, under förutsättning att smittan kvarstår i minst 180 dagar.Sjuk- och efterlevandeförsäkring (frivilligt tillval, administreras av Folksam)
Vår Sjuk- och efterlevandeförsäkring kan tecknas av medlemmar i IF Metall. Den består av tre delar:
– Om du insjuknar i covid-19 kan du få ersättning vid arbetsoförmåga efter 90 dagars sjukskrivning.
– Du kan däremot inte få ersättning vid vissa diagnoser på grund av att du har eller har haft covid-19.
– Om du avlider på grund av covid-19 kan dina anhöriga få ersättning vid dödsfall, den gäller alltid oavsett dödsorsak.Kompletterande tjänstegrupplivförsäkring (K-TGL)
Om du är sjuk, arbetslös eller arbetar på en arbetsplats utan kollektivavtal, och inte omfattas av någon tjänstegrupplivförsäkring, kan du ha rätt till Kompletterande tjänstegrupplivförsäkring, K-TGL, vid dödsfall – oavsett orsak till dödsfallet.
- Jag har blivit arbetslös och är medlem i IF Metall. Kan jag få ersättning från IF Metalls inkomstförsäkring?
Om du blev medlem i IF Metall före första arbetslösa dagen (första karensdagen i a-kassan) och har rätt till inkomstrelaterad ersättning från IF Metalls a-kassa kan du också ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen.
Läs mer om inkomstförsäkringen >>>
Övriga frågor
- Vad händer med avtalsrörelsen nu?
I mars, mitt i förhandlingarnas slutskede, slog coronapandemin till. Fack och arbetsgivare beslutade att sätta avtalsrörelsen på paus och samtliga kollektivavtal förlängdes till 31 oktober 2020. Under hösten återupptogs processen mot nya kollektivavtal. Den 1 november kom IF Metall och de övriga förbunden i Facken inom industrin överens med arbetsgivarna. Därmed blev också IF Metalls första avtal klara. Men avtalsrörelsen är inte över. IF Metall har cirka 40 avtal totalt som löper ut vid olika tidpunkter, så förhandlingarna fortsätter.
Läs mer här >>> - Hur blir det med IF Metalls fackliga utbildningar under våren?
Vi följer självklart Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Många utbildningar kan bli inställda till följd av coronaviruset eller av annan anledning. Många utbildningar kommer också att genomföras digitalt istället för i en kurslokal. Håll kontakt med din avdelning för att få svar om du är anmäld till en utbildning.
Om du känner dig sjuk, även om du har mycket lindriga symtom, bör du inte delta i aktiviteter.
Vår medlemsutbildning, Medlem i facket, genomförs digitalt i vissa avdelningar. Du kan också anmäla dig här.
- Jag ska gå på en facklig utbildning, men min arbetsgivare säger att jag inte får nu, på grund av risken för coronasmitta. Får arbetsgivaren neka mig att gå på kursen?
Det här måste prövas från fall till fall. Kontakta din avdelning om just ditt ärende.
Har du fler frågor om läget på jobbet?
Vänd dig till din klubb eller avdelning om du har frågor om hur du påverkas på jobbet av coronaviruset. Här finns kontaktuppgifter till din avdelning
Har du frågor om coronasmittan?
- Samlad information om viruset från myndigheterna finns på sajten Krisinformation
- Information om covid-19 på olika språk finns också på sajten Krisinformation.
- Frågor och svar om viruset finns hos Folkhälsomyndigheten
- Vill du ställa frågor om viruset? Ring det nationella informationsnumret 11313
- Är du sjuk? Kontakta 1177 Vårdguiden
- Smittbärarpenning, sjukpenning och vab – läs mer hos Försäkringskassan