Forskning för framtida hållbara jobb
- Förtroendevald
- 29 januari 2020
Är rotation nyckeln till ett hållbart arbete, hållbart för både människa och produktion? Det är fokus i det stora forskningsprojekt som pågår på Berendsen i Ockelbo. Här blandas högteknologiskt operatörsarbete med tunga manuella uppgifter som belastar kroppen hårt.
Vi ska ju orka jobba tills vi går i pension och dessutom vara pigga pensionärer, menar IF Metalls klubbordförande Marianne Sund.
Marianne Sund jobbar också på halvtid i projektet som omfattar en mängd olika delar. Flera bonuseffekter finns redan.
– Det här är en investering i oss anställda. Vi som är med får alla veta hur vi egentligen mår på jobbet i hela kroppen. Vi får ökad insikt om produktion och ökar kompetensen bland medlemmarna.
På plats från forskningsteamet vid Högskolan i Gävle finns forskaren doktor Jennie Jackson. Med hjälp av så kallad elektromyografi (EMG) mäter hon aktivitet i musklerna när de anställda utför sina arbetsuppgifter. Hon mäter även arbetsställningar och arbetsrörelser med små sensorer som fästs på låret, överarmen och bröstet, samt pulsen med vanlig EKG-utrustning. Endast forskarna har tillgång till mätresultat för varje enskild deltagare Arbetsgivaren och facket ser enbart resultat för gruppen som helhet.
Rekord i deltagande
Här finns även professor Svend Erik Mathiassen från Högskolan i Gävles Centrum för belastningsskadeforskning. I lyriska ordalag berättar han om samarbetet med Berendsen och hur fint företaget och de anställda ställt upp på att vara med, både på mätningar och när det gäller att svara på frågor om arbetsmiljön i en enkät som delades ut till alla.
– Hela 95 procent av de anställda valde att aktivt delta! Det måste vara ett svenskt rekord i deltagande.
Ett imponerande resultat eftersom det talas 17 olika språk på Berendsen och enkäten omfattar 195 frågor som kräver både tid och förståelse för att svara på. I ett integrationsprojekt tillsammans med kommunen har företaget kunnat låna in en SFI-lärare som har haft lektioner med anställda, där man fått gå igenom språket i enkäten i förväg och även fått träna på uttryck kopplat till arbetsmiljö. Samtidigt har man i samarbete med AME praktikplatser där praktikanter varannan vecka får lära sig om yrket på Berendsen. Många av praktikanterna får sedan möjlighet att få arbete på Berendsen.
– Vi anser att vi som företag också har ett samhällsansvar. Dessutom behöver vi arbetskraft och i Ockelbo finns många från andra länder som behöver jobb. Det blir en vinn-vinn-situation, menar platschef Lennart Kinnvall.
Må bra och vara stolt över sitt jobb
Språket, ökad kunskap om sin arbetsplats och sin egen hälsa och kropp skapar en medvetenhet och ett intresse hos alla att vilja vara med i forskningsprojektet. Men även om sitt egenvärde och stolthet över sitt jobb.
– Jag vill att våra medlemmar här på Berendsen ska förstå att tack vare att de står där vid mangeln så kan en svårt cancersjuk patient få sköna, rena lakan i sin sjukhussäng, säger Marianne Sund.
Hur resultatet blir och om arbetsrotation är framtidsnyckeln till hållbart arbete är för tidigt att säga. Men en sak är säker redan nu.
– För första gången får vi ett ordentligt vetenskapligt forskningsunderlag som visar på rotationens påverkan på människans kropp och hälsa. Vi behöver inte anta eller tro något – vi kommer att veta, säger Svend Erik Mathiassen.
– Och på vägen dit finns redan så många positiva bieffekter av allt jobb vi nu gör tillsammans att det redan känns som en stor positiv förändring, fyller Marianne Sund i.
Film: Följ med till Berendsen
Läs mer
Artikeln om forskningsprojektet på Berendsen finns med i tidningen Info för förtroendevalda, nummer 1 2020. Läs tidningen här