Du som jobbar på bemanningsföretag
Jobbar du på ett bemanningsföretag är du självklart lika välkommen som medlem som alla de som jobbar på företag där vi organiserar och förhandlar. Men kanske har du en del frågor om din anställning? På den här sidan har vi samlat information som är bra att hålla koll på för dig som är anställd på ett bemanningsföretag.
Är du anställd på ett bemanningsföretag? Se filmen om vad IF Metall kan göra för dig.
Som medlem i IF Metall får du bland annat följande förmåner:
- Lön och arbetsvillkor som facket förhandlar fram. Facken inom LO har också förhandlat fram särskilda villkor för dig som inhyrd så att varken du eller kamraterna på kundföretaget ska utnyttjas mot varandra. Avtalet är unikt för dig som inhyrd och för oss i Sverige.
- Trygghet vid arbetslöshet – a-kassa och inkomstförsäkring.
- Stöd av fackligt förtroendevalda som kan svara på dina frågor och ge dig värdefull information om regler och villkor.
- Information om din anställning och om samhällsfrågor via facket och din medlemstidning.
- Lära dig mer om arbetsvillkor, rättigheter, lagar och skyldigheter på jobbet och i samhället genom studier som facket ordnar lokalt och centralt. Nu finns även en digital medlemsutbildning.
Om du inte redan har blivit kontaktad av någon från IF Metall där du arbetar är du välkommen att höra av dig till någon av våra avdelningar.
Vanliga frågor om att vara bemanningsanställd
Vad betyder det att vara bemanningsanställd?
Som bemanningsanställd är du anställd av ett företag (bemanningsföretaget) men uthyrd till ett eller flera andra företag (kundföretag).
Vad är Bemanningsavtalet?
Bemanningsavtalet är det kollektivavtal som gäller för dig. Det fastställer villkoren för din lön, helglön, ledighet, arbetstid med mera. Här hittar du bemanningsavtalet.
Vilka anställningsformer har bemanningsföretagen?
Bemanningsföretagen har samma anställningsformer som andra arbetsgivare. Tillsvidareanställning (fast anställning) är huvudregeln, men arbetsgivaren och arbetstagaren kan komma överens om anställning för viss tid.
Visstidsanställning får bara användas under en period och under maximalt sex månader, men kan uppgå till 12 månader om avtalet godkänns av den fackliga organisationen. Visstidsanställningen kan avbrytas i förtid med en ömsesidig uppsägningstid om 14 dagar.
Anställningens omfattning ska vara heltid om inte annan huvudsaklig sysselsättning finns (till exempel annat arbete eller heltidsstudier).
Vad ska mitt anställningsavtal/anställningsbevis innehålla?
Anställningsbeviset ska alltid vara skriftligt och bland annat innehålla uppgifter om under vilken tid du ska vara tillgänglig (tillgänglighetstid) för arbetsgivaren de dagar då du inte är uthyrd. Det ska också finnas uppgifter som reglerar tjänstgöringsområdet, det vill säga inom vilket geografiskt område du kan bli hänvisad till arbete.
Vilka arbetstider har jag som bemanningsanställd?
Arbetstiderna är desamma för dig som för de anställda på kundföretaget.
Vad ska jag ha för lön, ob- och övertidsersättning?
När du är ute och jobbar på ett företag gäller principen lika lön för lika arbete. Du ska alltså ha en lön som baseras på vad motsvarande jämförbara grupper på den arbetsplats du är uthyrd till har. Det kallas genomsnittligt förtjänstläge, GFL. Där ska även eventuell arbetstidsförkortning vara inräknad (utifrån det kollektivavtal som gäller på kundbolaget).
Du följer också kundföretagets kollektivavtal när det gäller övriga ersättningar, exempelvis ob- och övertidsersättningar. Lönen kan alltså variera beroende på vilka arbetsuppgifter du utför och vilket företag du är uthyrd till.
Har jag rätt till lön även om jag inte varit utbokad/uthyrd hela arbetsdagen?
Även om du inte har varit utbokad/uthyrd hela arbetsdagen är du garanterad en viss lön. Det kallas garantilön och fastställs via kollektivavtalet.
Vilken semester har jag rätt till som bemanningsanställd?
Din rätt till semester, semesterlön och semesterersättning med mera styrs av semesterlagen. Antalet semesterdagar som du har rätt till styrs av tre faktorer: lag, kollektivavtal och överenskommelse med din arbetsgivare. Enligt lag har du rätt fem veckors semester per semesterår. Observera att ditt anställningsavtal kan ge dig fler dagar än så.
Har du ingen intjänad betald semester har du alltid rätt att vara tillgänglig för arbete. Du kan naturligtvis välja att vara ledig utan lön, men du kan aldrig tvingas vara ledig/ tjänstledig utan lön, inte ens om kundbolaget stänger ned verksamheten under exempelvis jul eller sommar.
Här kan du läsa mer om semesterlagen.
Vem har arbetsgivaransvaret för mig?
Bemanningsföretaget där du är anställd har alltid arbetsgivaransvaret för dig. När det gäller arbetsmiljöansvaret delar din arbetsgivare och kundföretaget på ansvaret. Skyddsombudet hos kundföretaget har rätt att agera skydd även för dig som inhyrd personal.
Frågor, stöd och råd – vem ska jag kontakta?
Ibland finns en eller flera fackligt förtroendevalda på bemanningsföretaget där du har din anställning. Annars kan du vända dig till IF Metalls fackklubb på kundföretaget eller din lokala IF Metall-avdelning. Vi har 33 avdelningar runt om i landet, kontaktuppgifter hittar du här. Du når oss dessutom alltid via sociala medier.
Jag är bemanningsanställd, borde jag ändå vara med i IF Metall?
Svaret är ja. Ett fackligt medlemskap ger dig trygghet och möjlighet att påverka din arbetssituation.
Material bemanningsbranschen
Inhyrd inom industrin? Gå med i IF Metall!
Inhyrd inom industrin.pdf (794 KB)
IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen – Riktlinjer
Bemanning_Riktlinjer.pdf (832 KB)
IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen – Checklista för avdelningen
Bemanning_Checklista avdelningen.pdf (1,3 MB)
IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen – Checklista för klubben
Bemanning_Checklista klubben.pdf (3,3 MB)