Snart dags för sommarjobb? Det här bör du tänka på!
- Borås
- 23 april 2021
Grattis till sommarjobbet! Du står inför en rolig framtid, och för de flesta blir det en härlig erfarenhet. Men det finns vissa saker du ska tänka på, vi har listat sju stycken.
Grattis till sommarjobbet! Du står inför en rolig framtid, och för de flesta blir det en härlig erfarenhet. Men det finns vissa saker du ska tänka på, vi har listat sju stycken.
- Anställningsbevis – ja tack!
För att veta vad det är som gäller på din blivande arbetsplats ska du ha ett anställningsbevis. I beviset ska det framgå vem du och din arbetsgivare är. Det ska även innehålla vad du har för arbetsuppgifter, hur länge du ska jobba och vilken lön du ska få eller om du kanske vikarierar för någon. Ett anställningsbevis finns till för att det inte ska uppstå missförstånd senare, och det kan hjälpa både dig och din arbetsgivare att se att ni är överens.
- Kollektivavtal?
Först och främst, ta reda på om arbetsplatsen har kollektivavtal. Kollektivavtalet bestämmer vilka regler som gäller på arbetsplatsen. I kollektivavtalet kan du till exempel läsa om ersättningar vid obekväma arbetstider och vilka försäkringar som finns om något skulle hända på arbetet. Är du osäker på om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats? Fråga din arbetsgivare.
- Försäkrad under arbetstid?
En annan sak som är så bra med kollektivavtal är att om du skulle skada dig medan du arbetar är du försäkrad. Men om det inte finns något kollektivavtal är det inte säkert. Kolla så att det åtminstone finns en sjukdoms- och arbetsskadeförsäkring. Och glöm inte bort att kolla med din arbetsgivare om vad som gäller - säkerhet är A och O.
- Provjobba gratis? Aldrig!
Om arbetsgivaren vill att du ska arbeta en kortare period för att prova på jobbet kan du självklart göra det. Att provjobba kan vara ett bra sätt för någon som inte har referenser att få visa framfötterna. Men om arbetsgivaren vill att du ska göra det gratis ska du säga nej. Du ska aldrig provjobba utan lön.
- Rätt till att vila!
Jobbar du mer än fem timmar har du rätt till rast. Rasten är obetald och du får lämna arbetsplatsen.
- Ha koll på din semesterersättning!
Oavsett om du jobbat hela sommaren lång eller en dag, har du rätt till semesterersättning på minst 12 procent av lönen. Semesterlönen ska inte bakas in i lönen utan redovisas separat på lönespecifikationen.
- Glöm inte arbetsgivarintyg!
När anställningen är över har du rätt att få ett intyg på vad du har gjort på arbetsplatsen. Intyget kan du använda när du söker andra jobb eller när du skriver CV. Och du, om du inte har frågat än, hör med din arbetsgivare om hen kan tänkas vara referens till nästa jobb.
Inget sommarjobb än?
Ardagh glas är ett av många företag som tar emot personal som vill jobba under sommaren. Vi frågade Göran Lidh, huvudskyddsombud, om hur man ska gå till väga för att exempelvis söka jobb hos dem?
- Kontakta vår HR-avdelning och säg att du är intresseras av sommarjobb. Vi tar sommarjobbare ganska tidigt, så de får rätt upplärning, och tid att komma in i arbetet. Vi har en stor semesterperiod, så vi tar in flera stycken. Det som är positivt är att personer som jobbar under sommaren också får stor möjlighet till att jobba under andra lov och helgdagar.