Om du blir arbetslös
Att bli uppsagd innebär en kris för många. Jobbet betyder ofta mer än bara pengar. Det är på arbetsplatsen som arbetskamraterna och arbetsuppgifterna du trivs med finns. Du har lagt ett vardagspussel där din arbetsplats rutiner och tider passar med dina fritidsaktiviteter och andra åtaganden. Det finns dock saker du själv kan göra och hjälp att få om du hotas av att bli arbetslös.

Chanserna till att snabbt hitta ett nytt bra jobb är större ju mer kunskaper och färdigheteter du har och som du kan visa för framtida arbetsgivare. Därför börjar förberedelserna för att hitta ett nytt jobb redan innan det läggs varsel på arbetsplatsen, ja faktiskt redan då du anställs.
Dokumentera dina kunskaper
Även om regelbunden utbildning i jobbet, kompetensutveckling eller möjlighet till kartläggning av dina kunskaper, validering, inte finns i så stor utsträckning på din arbetsplats är det viktigt att du själv tar chanserna till att utveckla och dokumentera din kunskap och dina arbetsuppgifter. Det kan handla om allt från att lära dig av dina arbetskamrater till att begära en utvecklingsplan i ditt utvecklingssamtal. Se till att skriva ned vilka maskiner och utrustningar du arbetat med och vilka utbildningar du genomfört.
Det går inte alltid att förlita sig på att din arbetsgivare dokumenterar, eller ens känner till, vad du kan och gör. Att anställda får möjligheter till att utvecklas i arbetet är en viktig fråga för IF Metall och om ni inte tycker att det fungerar på er arbetsplats är det något som det lokala facket har möjlighet att lyfta i en förhandling.
A-kassa och inkomstförsäkring
En bra a-kassa innebär att du inte behöver hoppa på första bästa arbete för att klara ekonomin och du kan få en bättre möjlighet att rusta dig för ett nytt likvärdigt eller bättre arbete. Det förhindrar också andra arbetslösa att gå med på lägre löner och därigenom pressa ned lönenivåerna i kollektivavtalen.
Därför tycker IF Metall att fler ska ha en a-kassa som ger minst 80 procent av inkomsten. Det är dessvärre ett politiskt beslut och inget som vi kan bestsämma om själva. Däremot så har du via medlemskapet en inkomstförsäkring som täcker upp en del av förlusten om du skulle bli arbetslös.
Ett villkor för att få ersättning från a-kassan och inkomstförsäkringen är att du söker arbete och aktivitetsrapporterar till Arbetsförmedlingen varje månad. Läs mer på a-kassans hemsida.
Hur du ska gå till väga om du blir uppsagd eller arbetslös hittar du i en serie broschyrer som finns här.
Hjälp till nytt jobb
Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan du också vara berättigad till det omställningsstöd genom TSL som ingår i kollektivavtalet. Det hjälper den som blivit uppsagd med åtgärder och stöd för att finna ett nytt arbete, exempelvis genom kortare utbildningsinsatser. Det lokala facket och arbetsgivaren ansöker om omställningsstöd hos TSL.
Arbetsförmedlingens karriärvägledare
Även mellan jobben finns det möjligheter att utvecklas. Även om Arbetsförmedlingens stöd främst riktar sig till dem som står längst ifrån arbetsmarknaden finns digitala verktyg som kan vara till hjälp för den som tvingas till eller funderar på att byta jobb.
På arbetsförmedlinmgens sida hittar du några tips som hjälper dig att att komma igång.
Karriärvägledaren här nedan visar efterfrågan och framtidsutsikter för jobb som intresserar dig och ger en fingervisning om hur du ska gå till väga för att kunna få dem. Vilka utbildningar som krävs och hur du kommer åt dessa.
Kolla hur väl dina kompetenser når upp till de jobb som intresserar dig och påbörja din utveckling redan innan du blir tvingad till det.