Foto på Gunnar
– Rösta inte med strömmen. Utgå ifrån vad du tycker är rätt och riktigt, tipsar kongressombud Gunnar Pettersson, IF Metall Mitt i Norrland.

Fjärde gången gillt för Gunnar

den 14 oktober 2022

Möjligheten att få vara med och påverka förbundets vägval och inriktning i olika frågor framöver. Det är den stora anledningen att Gunnar Pettersson, IF Metall Mitt i Norrland, vill vara kongressombud ännu en gång.

Du ska vara kongressombud för fjärde gången – hur känns det? 

– Väldigt spännande! Och viktigt, eftersom vi ska ta beslut om förbundets riktning för kommande år. Det är också väldigt roligt att träffa de andra ombuden, från andra delar av landet, och utbyta erfarenheter med dem. 

Stundtals kan det också vara jobbigt på en kongress, säger han: 

– Det är ofta långa och intensiva dagar med väldigt många intryck, och det krävs att man är fokuserad för att kunna hänga med i diskussionerna och ta välgrundade beslut i omröstningarna. 

Hur förbereder du dig inför kongressen? 

– Förberedelserna börjar ju långt innan kongressen, när vi skriver motioner. Och vår avdelning är väldigt aktiv, jag tror vi har skickat in ett 70-tal motioner till kongress och avtalsråd. Sedan handlar det om att läsa in sig på alla motioner och ta ställning till dem. 

Vilka frågor ligger dig mest varmt om hjärtat? 

– Jag tycker att vi behöver ta en rejäl diskussion om framtiden. Det är ett enormt misslyckande att en så stor del av arbetarklassen röstade på Sverigedemokraterna och högern i senaste valet. Hur förbundet ska hantera inflationsbrasan är en annan viktig fråga, men den hör väl kanske mer hemma på avtalsrådet. 

Gunnars tips till förstagångsombud: 

  • Läs motionerna ordentligt, i god tid innan kongressen. 
  • Fundera över vad du själv tycker i sakfrågorna – ta ställning till motionerna. 
  • Fundera också över vilka frågor som är extra viktiga för dig. 
  • Lyssna även på argumenten i talarstolen under kongressen. 
  • Gör inte misstaget att rösta ”med strömmen”, utan utgå ifrån vad du tycker är rätt och riktigt.