Evy Berglund
Fotograf: Marie Ullnert

Bort med karensen och låt tänderna ingå i högkostnadsskyddet

den 2 december 2022

Karensen i sjukförsäkringen måste avskaffas och tandvård, synundersökning och glas ingå i högkostnadsskyddet. Det är frågor förbundet ska driva framöver.

Pandemin har tydliggjort bristerna i vår sjukförsäkring och visat att karensavdraget slår allra hårdast mot arbetare i LO-yrken med låga löner.

Alla kan inte jobba hemifrån

Medan många inom tjänstemannayrkena kunnat arbeta hemifrån, har nio av tio av LO-förbundens medlemmar inte haft samma valmöjlighet. När de varit småkrassliga har de därför fått välja mellan att antingen stanna hemma och förlora en dagsinkomst, eller riskera sin och andras hälsa genom att gå till jobbet ändå. 

Karensen har blivit en arbetsmiljöfråga och förstärker dessutom redan befintliga löneklyftor mellan arbetare och tjänstemän. Tillsammans med övriga LO-förbund ska förbundet fortsätta att driva frågan om att avskaffa karensavdraget.

Tänder och glasögon ska inte vara en klassfråga

Ett problem med dagens tandvård är att det är väldigt dyrt att gå till tandläkaren, vilket givetvis drabbar de med lägre inkomster allra mest.

Nu har kongressen beslutat att förbundet ska driva på för att tandvård, liksom synundersökningar och synhjälpmedel, ska ingå i högkostnadsskyddet.

– Fantastiskt bra beslut av kongressen, detta är så viktiga frågor för så många människor. Det ska inte vara en klassfråga om man har råd att ta hand om sina tänder eller inte. Samma sak med synundersökningar och glasögon, säger Evy Berglund, IF Metall Gävleborg.

Kongressen beslutade, att förbundet ska verka för, att:

- avskaffa karensavdraget
- tandvårdskostnader ska omfattas av högkostnadsskyddet
- synundersökning och glas ska omfattas av högkostnadsskyddet