Åsa Dahlsten
Fotograf: Marie Ullnert

Åsa och Mitt i Norrland ger sig inte

den 30 november 2022

Ombuden från Mitt i Norrland ger sig inte så lätt. Och får de stryk reser de sig bara upp igen och kör på. Det märks inte minst på Åsa Dahlsten från nämnda avdelning som för tredje kongressen i rad gick upp och argumenterade för alkoholfri representation.

Att Åsa, även den här gången, fick se sig besegrad i frågan rör henne inte i ryggen.

– Jag tycker helt enkelt inte att en enda krona från något av IF Metalls konton ska gå till att bjuda på alkohol. Dels är det onödigt dyrt och dessutom ska ingen som balanserar på gränsen när det gäller alkohol riskera att trilla dit för att vi bjuder, säger hon.

Det var faktiskt på Åsas första kongress 2014, som hon för första gången förstod att det faktiskt bjuds på alkohol inom IF Metall.

– Jag blev förvånad. Jag trodde att det var en självklarhet med alkoholfritt i hela förbundet. I vår avdelning har vi nämligen haft alkoholfritt sedan 1990. Så mitt engagemang för frågan väcktes där och då, säger hon.

2017 och nu 2022 har hon och avdelningen också motionerat i frågan och Åsa har oförtrutet fortsatt att argumentera.

­– Jag ger mig inte, blir jag vald till kongressombud igen kommer jag att både motionera och argumentera från talarstolen om det här igen. För mig är det fortfarande självklart att vi inte ska köpa, och bjuda på, alkohol med IF Metalls pengar, säger hon.