Nu påverkar vi framtidens LAS
- Förbundet
- 4 december 2020
Efter nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv och PTK har IF Metall och Kommunal valt att ansluta sig till partsöverenskommelsen om LAS.
"Vi har nått viktiga framgångar vad gäller visstid och hyvling. Överenskommelsen är nu så bra att IF Metall kan ställa sig bakom den och därmed vara med i förhandlingarna mellan parterna och politiken om den kommande lagstiftningen. Det är viktigt för medlemmarnas anställningstrygghet", säger förbundsordförande Marie Nilsson.
Att IF Metall ansluter sig till partsöverenskommelsen innebär inte att förbundet har sagt slutgiltigt ja eller nej till hur anställningstryggheten ska förändras.
- Det innebär i praktiken att vi har nått ett så bra förhandlingsresultat mellan Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal att vi är beredda att gå vidare med partsöverenskommelsen i förhandlingar mellan parterna och politiken. Först när de förhandlingarna är klara har vi ett reellt, slutgiltigt förslag att förhålla oss till och besluta om, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Förbättringar av hyvling och visstid
IF Metall och Kommunal har förhandlat fram tydliga förbättringar när det gäller visstid. I dag ska den som har varit visstidsanställd i minst 24 månader under en femårsperiod erbjudas en tillsvidareanställning. I den ursprungliga överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv ändrades den regeln till 18 månader. I den nya partsöverenskommelsen, där IF Metall och Kommunal ingår, ska den som varit visstidsanställd i minst 12 månader under fem år få en tillsvidareanställning.
- Vi har alltså lyckats halvera kvalificeringstiden för en tillsvidareanställning, från 24 till 12 månader. Och vi har satt spärrar mot ett eventuellt missbruk av reglerna genom att arbetsgivare som blandar visstider med vikariat för att slippa tillsvidareanställa ska betala skadestånd, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Även hyvling av arbetstid regleras i den nya partsöverenskommelsen, genom turordningsregler och en omställningstid på mellan en och tre månader.
Sedan tidigare innehåller partsöverenskommelsen ett bra system för kompetensutveckling och en viktig begränsning av långa inhyrningar. Båda dessa åtgärder behövs för att stärka anställningstryggheten för IF Metalls medlemmar.
Nytt system för kompetensutveckling
I praktiken omfattas många anställda inom industrin inte av turordningsreglerna. De som är inhyrda eller visstidsanställda, nästan 20 procent, ingår inte i turordningen även om de har varit på arbetsplatsen länge. Även tillsvidareanställda som inte får kompetensutveckling saknar en verklig anställningstrygghet. De riskerar alltid att sägas upp vid arbetsbrist, oavsett anställningstid, om de saknar tillräckliga kvalifikationer för tjänsterna som blir kvar efter neddragningen. Nästan 7 av 10 av IF Metalls medlemmar har inte fått någon kompetensutveckling det senaste året, visar medlemsundersökningar.
- Så kan vi inte ha det. Vi måste komma till rätta med otrygga anställningar och bristen på kompetensutveckling. Det har IF Metalls kongresser slagit fast, säger Marie Nilsson.
Partsöverenskommelsens nya system för kompetensutveckling, som innebär att det ska bli möjligt att ta ledigt från jobbet och studera med 80 procent av lönen, är särskilt viktigt för industriarbetarna. Den tekniska utvecklingen i industrin går oerhört fort, inte minst på grund av klimatomställningen. IF Metalls medlemmar behöver rustas med ny kunskap för att inte riskera att förlora sina jobb när arbetsuppgifterna förändras.
- Ett rejält system för kompetensutveckling kräver att staten går in med stora ekonomiska resurser – många miljarder. För det behövs en bredare uppgörelse mellan politiken och parterna, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Vi sitter inte på läktaren
IF Metalls inställning har hela tiden varit att vi vill vara med och påverka framtidens LAS. När LO:s repskap beslutade att säga nej till partsöverenskommelsen beslutade man också att avsluta de LO-gemensamma förhandlingarna.
- Det betyder inte att IF Metall har lämnat walkover i LAS-frågan och bestämt oss för att sätta oss på läktaren. Problemen med otrygga anställningar och bristen på kompetensutveckling finns ju fortfarande kvar och måste fortfarande lösas. Vi behöver vara med och försvara våra medlemmars intressen. Vi kan inte låta de viktiga frågorna om trygghet och omställning lösas av andra. Och vi hoppas att fler LO-förbund ansluter sig, säger Marie Nilsson.
Dokument
Förhandlingsprotokoll Huvudavtal och principöverenskommelse SN PTK (pdf)
Förhandlingsprotokoll SN IFM 2020-12-02 (pdf)