Pensionärsmedlemskap

Närmar du dig 65 år? Det är viktigt att du hör av dig till din avdelning innan du fyller 65 år och informerar dem om du tänker fortsätta att jobba eller gå i pension. Avdelningen kan då hjälpa dig så att du får rätt medlemskap och rätt avgift.

Pensionärsmedlemskap
Om du ska gå i pension och vill fortsätta ditt medlemskap i IF Metall kan du bli pensionärsmedlem.

Dina medlemsförmåner, till exempel via IF Metallkortet, finns kvar. De flesta avdelningar har också lokala förmåner och en del aktiviteter för pensionärer. Kontakta din lokala avdelning för att få reda på vad som gäller för dig. Avdelningarna hittar du här.

Avgiften för pensionärsmedlemmar är för närvarande 252 kronor/år.

Observera! Om du tar ut pension innan 65-årsdagen eller får tills vidare sjukersättning kan du ansöka om pensionärsmedlemskap från den månad pensionen börjar utbetalas. Då omfattas du precis som innan av de medlemsförsäkringar som ingår i medlemsskapet.

Medlemsförsäkringar
Ett par månader innan 65-årsdagen kommer du som medlem att få ett erbjudande om att teckna en 60+försäkring, som är en sjuk- och efterlevandeförsäkring för IF Metalls medlemmar. Försäkringen gäller fram tills du fyller 85 år.

Du kommer också att få ett erbjudande om att teckna fritidsförsäkringen Olycksfall 60+. Den ersätter Medlemsolycksfall Fritid som upphör den månad du fyller 65 år.

Om du fortsätter att arbeta efter 65
Om du fortsätter att arbeta efter att du fyllt 65 år omfattas du av IF Metalls fritidsförsäkring så länge du arbetar, dock längst till dess du fyller 67 år.

Under tiden du arbetar efter att du fyllt 65 år betalar du den lägsta medlemsavgiften (för närvarande 204 kronor/månad). Den lägsta avgiften för medlemmar i en avdelning eller i en klubb kan vara högre om avdelningen eller klubben har tecknat kompletterande medlemsförsäkringar som finansieras via medlemsavgiften.


Uppdaterad 2016-03-15 Skribent: Anneli Lundberg