IF Metall tvingas begära Saab i konkurs

Vid 15-tiden i dag lämnar IF Metall in en ansökan om konkurs för Saab till tingsrätten i Vänersborg. Detta beslutades i samstämmighet i dag klockan 13.30 vid en videokonferens med IF Metalls förbundskontor, avdelningen i Trollhättan och Saabklubben.

- Det är ett mycket smärtsamt beslut, men vi måste säkra medlemmarnas lönefordran och då kan vi inte vänta längre, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven och IF Metalls klubbordförande på Saab Håkan Skött.

 

- Vi utgår fortfarande från att hovrätten ger Saab möjlighet till rekonstruktion. Vi anser definitivt att Saab är värt ett försök med en professionell prövning av en rekonstruktion. Speciellt när både Youngman och Pang Da anser att Saabs problem är temporära och de är beredda till långsiktiga investeringar så fort NDRC, Nationella utvecklings- och reformkommissionen, i Kina beviljat tillstånd, säger Stefan Löfven och Håkan Skött.

 

Om hovrätten beviljar rekonstruktion betalas lönerna av den statliga lönegarantin. IF Metalls begäran om konkurs är därmed inte längre aktuell.

 

Beviljas lönegaranti blir Saab återbetalningsskyldigt till staten.

 

Den 26 augusti lämnades en betalningsuppmaning till företaget. Därefter hade företaget sju dagar på sig att betala medlemmarnas löner, vilket inte gjordes. IF Metall har då tre veckor på sig att begära företaget i konkurs om lönen inte betalas ut, det vill säga lön ska betalas före den 23 september. Skälet till att en konkursansökan lämnas i dag den 20 september är att tingsrätten ska ha möjlighet att bedöma om handlingarna är korrekta och eventuella kompletteringar ska kunna göras. Totalt lämnar medlemmarna in närmare 1 500 konkursansökningar. 

  

För mer information kontakta

Lasse Ankarfjäll, pressombudsman

Tfn 070-535 60 64

lars.ankarfjall@ifmetall.se

Uppdaterad 2011-09-20