Utbildning inom industrin ett vinnande koncept

Det går bra för elever som väljer gymnasiets industriprogram. Väljer de en Teknikcollegecertifierad utbildning är chanserna till jobb i närområdet särskilt goda.Det industritekniska programmet har blivit ett av gymnasieskolans mest effektiva, skriver TT. Numera klarar 79 procent av eleverna där att ta examen inom de tre år som utbildningen förväntas ta. Det är en ökning, för två år sedan var siffran 70 procent.

För Lina Skoglund, ombudsman på IF Metalls arbetslivsenhet med ansvar för Teknikcollege gentemot förbundets avdelningar, kommer detta inte som en överraskning.

– Det handlar mycket om att Teknikcollege är ett koncept som fungerar. Man har hela skoldagar, försöker undvika håltimmar och varvar teori och praktik i en bra mix. Man brukar tala om att eleverna ska bli både praktiska teoretiker och teoretiska praktiker, säger Lina Skoglund.

Hon lyfter också fram att lokala arbetsgivare har stora möjligheter att påverka utbildningsinnehållet, så att det motsvarar den kompetens som eftersöks.
– I Skövde till exempel har man sett att det finns ett behov av licenssvetsare, då ser man till att eleverna blir licensierade redan under gymnasieutbildningen.

Tanken är att utbildningen ska likna arbetslivet och att eleverna ska bli så anställningsbara som möjligt.
Uppdaterad 2016-12-29 Skribent: Ingela Hoatson

Vill du prenumerera på IF Metalls nyhetsbrev?