Ung verkstad visar vägen till industrijobben

Industrin i Värmland behöver arbetskraft. De unga behöver jobb. Nu får arbetslösa ungdomar utan industrierfarenhet prova på verkstadsjobb i utbildningsprojektet Ung verkstad.
– Jag visste knappt vad CNC var förut, säger Emilia Jansson som nu satsar på jobb inom industrin.

Emilia Jansson
Emilia Jansson vill jobba och utvecklas inom industrin och tog chansen när erbjudandet om utbildningen kom.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka pågår Arbetsförmedlingens projekt Ung framtid, en satsning som finansieras av Europeiska socialfonden och som syftar till att få ner ungdomsarbetslösheten. I Värmland är ungdomsarbetslösheten hög, samtidigt som cirka 1 600 av IF Metalls medlemmar snart kommer gå i pension. Dessutom har många industritekniska program lagts ned.

Lars-Gösta Blåvitt Elofsson sitter i avdelningsstyrelsen för IF Metall Värmland. Han såg att ekvationen inte gick ihop. Ur Ung framtid utvecklades därför Ung verkstad, ett samarbete mellan IF Metall, Arbetsförmedlingen, Teknikcollege och flera industriarbetsgivare för att hitta nya medarbetare som kan matcha industrins behov.

Arbetslösa unga får prova på
Genom en sexveckors grundutbildning hos Lernia får arbetslösa ungdomar mellan 16 och 25 år nu chansen att prova på att svarva, fräsa, svetsa med mera. De som fastnar och vill gå vidare får sedan fördjupa sig i en utbildning på cirka 20-30 veckor. Därefter är tanken att de ska erbjudas en yrkesintroduktionsanställning på ett företag.

– De flesta tyckte svarven var roligast, säger Emilia Jansson. Hon är en av 14 unga kvinnor som i en särskild satsning, initierad av Lars-Gösta Blåvitt Elofsson, fick chansen att gå en prova på-utbildning på tre veckor. Tio av dem fortsatte sedan vidare till den ordinarie grundutbildningen på sex veckor, och där valde sju stycken en inriktning mot CNC och tre mot svets.

Under gymnasiet läste Emilia Jansson till frisör, men nu vill hon jobba inom industrin och nappade på erbjudandet. Än så länge är utbildningen i ett praktiskt skede, men hon ser fram emot att få börja räkna och programmera och har tankar om hur hon sen ska utvecklas i yrket.
– Det är säkert jättekul att utvecklas efteråt, säger hon. Först några år i verkstad för att få förståelse, sen vidareutbilda sig.

Stärker industrin
Utbildningen är redan i gång i Karlstad, Säffle och Karlskoga. Därefter står Arvika på tur. Cirka 80 ungdomar är nu inne i utbildningen, och det är så många att man har fått börja hålla igen med platserna. Dels är maskinparken begränsad, men man vill också försäkra sig om att man hittar värdföretag till alla. Just nu är man i full färd med att träffa potentiella arbetsgivare, berättar Lars-Gösta Blåvitt Elofsson.
– Vi har besökt 20-25 företag hittills och fått positiva reaktioner, säger han. Det känns att vi är med och stärker industrin i Värmland.
Uppdaterad 2016-12-12 Skribent: Daniel K Hermansson

Vill du prenumerera på IF Metalls nyhetsbrev?