Synnerligen besvärligt förhandlingsläge

De pågående avtalsförhandlingarna befinner sig just nu i ett slags vakum. – Vi har hamnat i en helt unik situation, ett synnerligen besvärligt förhandlingsläge. Får vi inte till ett rimligt avtal innan sista mars så är det konflikt som gäller, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.Samtliga av förbundets förhandlingsdelegationer samlas i dag (16/3) på förbundskontoret i Stockholm. Det är dock oklart vad nästa steg i förhandlingarna är.
– Den 8 mars svarade vi i Facken inom industrin på opos skiss, vi sa ja med vissa förbehåll. Strax därefter fick vi veta att våra motparter sagt blankt nej.

Nej-svaret tolkar Ferbe som ett tecken på en djup splittring inom arbetsgivarsidan.
– Men deras nej tror jag också handlar om att skapa osäkerhet och framför allt om att sätta hård press på våra löneanspråk.

Förhandlingsläget är med andra ord besvärligt.
– Nu har vi hamnat i en situation där opo kan komma att hoppa över alla mellanakter och gå direkt till att lämna en slutlig hemställan under påsken, säger han.

En slutlig hemställan från opo kan parterna bara antingen acceptera eller förkasta, några andra alternativ finns inte.
– Det innebär att konfliktrisken inom industrin ökar. Om vi gör en liknelse med trafikljus kan vi konstatera att vi gått från grönt ljus till gult. Får vi inte till ett rimligt avtal innan sista mars så är det konflikt som gäller, säger Anders Ferbe.
Uppdaterad 2016-03-16 Skribent: Anneli Lundberg

Vill du prenumerera på IF Metalls nyhetsbrev?