Stödjer sydkoreanska generalstrejken

Domen för den sydkoreanska fackliga ledaren: fem års fängelse. Brottet: en fredlig protest mot landets regering. Nu har de sydkoreanska arbetarna fått nog och kallat till en generalstrejk – som IF Metall stödjer.


De sydkoreanska arbetarna har fått nog av bristen på mänskliga och fackliga rättigheter och kallat till en generalstrejk.

– Det är inte ofta vi uppmanar till stöd för en generalstrejk. Men våra sydkoreanska vänner lever under otroligt svåra omständigheter, sa IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe på avtalsrådet.

Stöduttalande från IF Metall
Hundratals bilder har strömmat in. Protestuttalanden har skickats till landets president. Uttalanden och uppvaktning av sydkoreanska ambassader har skett världen över. På IF Metalls avtalsråd antogs ett stöduttalande, och dessutom visade ledamöterna handgripligen sitt stöd genom att delta i det globala fackets kampanj.

På bilderna stod I support #Korean General Strike – Jag stödjer koreanska generalstrejken.

IF Metall uppvaktade redas i somras den sydkoreanska ambassaden i Stockholm för att framföra sina protester mot de hundratals arresteringar som skedde förra året.
– Men nu när vi bad om ett uppföljande möte på ambassaden blev det blankt nej, berättar Mats Svensson, internationell sekreterare på IF Metall.

Sydkorea räknas som ett av världens främsta industriländer med hög tillväxt. Men mänskliga och fackliga rättigheter släpar efter och internationella överenskommelser efterlevs inte av landets regering. Tvärtom.

Tårgas och massarresteringar
Tårgasattackerna mot arbetare som visar vad de tycker, och trakasserierna mot fackligt aktiva, har fortsatt.
– Förra årets massarresteringar av protesterande arbetare har följts av fängelsedomar. Brotten mot fria fackliga rättigheter kamoufleras genom att kalla demonstrationer och aktioner för störande av samhällsordning, berättar Mats Svensson.


Uppdaterad 2016-12-07 Skribent: Annette Lack

Vill du prenumerera på IF Metalls nyhetsbrev?