Kvinna, textilarbetare och facklig kämpe

Redan som 11-åring började Nazma Akter som textilarbetare i Bangladesh. Idag är hon en välkänd facklig kämpe på hemmaplan för bättre villkor för de textilarbetande kvinnorna.Under IF Metalls, Handels och H&Ms gemensamma seminarium vid Nordiskt Forum i Malmö och på LO-TCO Biståndsnämnds lunchseminarium berättar hon om den tuffa vardag som textilarbetare i Bangladesh lever under. Och till största delen är det kvinnor som jobbar inom denna branch.

- Kvinnors arbete betraktas mer som välgörenhet och får betalning därefter, menar Nazma Aktar.

Låga löner, dödsfarlig arbetsmiljö och långa arbetstider är situationen för de anställda inom textilindustrin. Givetvis drabbas även de män som jobbar under dessa usla förhållanden.
- Men ofta är kvinnorna utsatta för dubbel press, både på arbetet och i hemmet, berättar Nazma Aktar.

Här spelar facket en viktig roll. För många kvinnor som kommer från landsbygden utan skolgång och utbildning för att jobba i textilfabrikerna får för första gången, genom möten med facket, kunskap och stöd i att våga säga ifrån och hävda sin rätt.
- Facket stärker dessa kvinnor, säger Nazma Aktar.
Och fortsätter med att berätta om medlemmen som efter att ha blivit svårt misshandlad av sin man då han tyckte att hon blivit alltför självständig sedan hon blivit fackligt aktiv.
- Slår du mig igen så lämnar jag dig - men jag lämnar aldrig facket!

Starkare arbetare och starkare kvinnor som vågar säga ifrån är det som driver Nazma Aktar vidare i sin kamp för att lönerna ska bli drägliga och gå att leva av och en arbetsmiljö som inte dödar.

 

Uppdaterad 2014-06-16 Skribent: Annette Lack

Vill du prenumerera på IF Metalls nyhetsbrev?